niedziela, 8 listopada 2015

Zdrowa szarlotka z kaszą jaglaną

Cześć! Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić szybki przepis na zdrową i dietetyczną szarlotkę z kaszą jaglaną. Ciasto jest na prawdę łatwe w przygotowaniu. Siadajcie wygodnie i pieczcie razem z Nami :)



Potrzebne składniki:
1. Jedno opakowanie kaszy jaglanej (400g)
2. Kilka sztuk jabłek
3. 900 ml mleka krowiego (bądź roślinnego)
4. Rodzynki lub żurawina
5. Cynamon (lub przyprawa do szarlotki)

Pewnie zastanawiacie się dlaczego kasza jaglana? Dlaczego nie robimy normalnego ciasta? Otóż chodzi o to, że kasza jaglana zalecana jest dla Wszystkich osób dbających o utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Posiada ona mnóstwo dobroczynnych właściwości takich, jak: regulacja wody w organizmie, normowanie poziomu cholesterolu. Nie zawiera ona także glutenu. Jest ona bardzo lekko strawna i nisko kaloryczna. Ponadto jest silnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo dostarcza Nam dużej ilości witamin, mikroelementów, lecytyny, kwasu foliowego oraz dużej ilości dobrze przyswajalnego białka. Krzem to jeden z pierwiastków, który odpowiada za wspomaganie odchudzania.

Przygotowanie:

Kasze jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy tak długo, aż kasza wpije mleko i napęcznieje.


Po wpiciu mleka będzie wyglądała tak:


Następnie jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i trzemy bądź kroimy w kostkę. My akurat kroiliśmy w kostkę. Natomiast lepiej je zetrzeć, gdyż jabłka puszczą więcej soku. Następnie jabłka posypujemy cynamonem bądź gotową przyprawą :)


Następnie na papier do pieczenia lub blachę wysmarowaną tłuszczem, kładziemy jedną warstwę kaszy (będzie ona spodem dla ciasta)


Następnie na wyrównaną warstwę kaszy kładziemy warstwę jabłek (można śmiało wsypać je wszystkie), a jeśli mamy dużą blachę to śmiało można dać ich dużo więcej.


Następnie na górę wykładamy resztę kaszy, aby przykryć całe jabłka. Pozwoli to na zapieczenie wszystkich owoców w środku.


Na górę możemy dodać trochę rodzynek lub żurawiny. Jeśli ktoś lubi może rozmieszać małą ilość miodu i pomalować górę ciasta, aby powstała glazura.

Całe ciasto piec przez około 30 do 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego kochani :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger