czwartek, 24 grudnia 2015

VIGO - Kombucha herbaciana - grzybek japoński eliksirem zdrowia i długowieczności

Cześć! Dzisiejsza recenzja będzie wyjątkowa! Pierwszy raz mamy okazje testować i opisywać dla Was tak ciekawy napój jakim jest kombucha herbaciana. Producentem VIGO jest firma Cruz Group z Poznania. Kombuche pewnie znacie i doskonale wiecie, że można samemu sobie ją zrobić w domu, ta jednak jest już zabutelkowana oraz gotowa do spożycia. Siadajcie wygodnie i zaczynamy!


VIGO jest napojem produkowanym na bazie herbaty, która została poddana fermentacji, w wyniku której otrzymujemy grzybka japońskiego, zwanego również kombuchą. Napój ten znany był już od wieków gdzie ceniono jego leczniczą moc. Znajdował szerokie zastosowanie w domowym leczeniu oraz tradycyjnej medycynie naturalnej.

Do produkcji napoju firma zastosowała tylko i wyłącznie naturalne składniki, nie znajdziemy tutaj sztucznych słodzików, aspartamu, barwników, konserwantów, sztucznych aromatów czy składników zawierających gluten. 


Zastanawiamy się tylko dlaczego stewia i ksylitol również został wykluczony z receptury, gdyż samo pochodzi z natury, natomiast sensowną odpowiedzią jest fakt, że firma nie potrzebnie nie dosładza swoich produktów a cała słodycz płynie prosto z owoców. Dlatego do utrzymania odpowiedniego poziomu słodkości, firma dodaje ekstrakt z owoców.

Jeśli chodzi o skład produktu, to podany został jasno i wyraźnie z tyłu butelki. Nie możemy znaleźć w nim niczego złego lub niepokojącego. Skład jest na prawdę dobry.


Produkt nie posiada konserwantów, które często lubią uczulać i nie są obojętne dla Naszego zdrowia. VIGO jest naturalnie pasteryzowany tak aby mogło zachować swoje właściwości na dłuższy czas. Metody pasteryzacji były znane już Naszym babcią czy mamą dlatego wszyscy wiemy, że są one bezpieczne.

Sama kombucha jest bardzo odżywcza, dostarcza szeregu niezbędnych mikro i makro elementów takich jak żelazo, potas oraz magnez, witamin z grupy B oraz C, kwasów, polifenoli, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i leczenia wielu chorób.

Karmel, który został tutaj zastosowany jest naturalnym barwnikiem, który nadaje pięknego, jasno brązowego i herbacianego koloru, zastanawiamy się nad tym czy jest konieczny, ponieważ sama kombucha posiada również jasno brązowy kolor, ale sam karmel w niczym nie przeszkadza.

Chcielibyśmy skupić się teraz na faktycznych właściwościach zdrowotnych, które grzybek nam oferuje. Producent podaje, że jego produkt wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga trawienie. Ale czy to wszystko co leży w mocy kombuchy?


Kombucha znana również pod nazwą kombucza, posiada ogromny wachlarz właściwości zdrowotnych. Producent wyróżnił tylko trzy najbardziej atrakcyjne, my postaramy się omówić je trochę bardziej dokładnie.

Najważniejszą właściwością jest detoksykacja organizmu po spożyciu grzybka. Pozwala na skuteczne neutralizowanie toksyn i pozbywanie się ich z organizmu. Organizm w prawdzie dzięki homeostazie, czyli umiejętności dostosowania swoich parametrów tak aby się ich pozbyć, nie zawsze posiada tyle siły aby zrobić to sam, dlatego warto mu pomóc. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu glukoronowego prawoskrętnego L+.

Jest również silnym przeciwutleniaczem, lub jak kto woli antyoksydantem który pomaga neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się komórek w organizmie i mogą być przyczyną powstawania nowotworów i zaburzają naturalną homeostazę organizmu.

Kombucha znana jest również z pobudzania ludzkiego układu immunologicznego. Skutecznie wzmacnia odporność dlatego Nasz organizm jest w stanie łatwiej radzić sobie z chorobami i patogenami, które go atakują. Swoje palce "macza" tutaj kwas foliowy, który chroni i wzmacnia pracę układu nerwowego.

Grzybek herbaciany jest również adaptogenem. Adaptogeny to leki pochodzenia ziołowego, które chronią przed szkodliwym działaniem stresu i pomagają łatwiej radzić sobie z depresją. Pomaga pobudzić i orzeźwić organizm nawet w stanach fizycznego czy psychicznego obciążenia i wyczerpania. Natomiast pozwala pobudzić do życia osoby przemęczone i apatyczne.

Kolejną ważną cechą jest wzmacnianie układu pokarmowego oraz trawienia. Dzięki zawartości cennych bakterii podobnie jak kefir czy zsiadłe mleko i dostarczenie ich do układu pokarmowego i jelit, zwiększamy produkcję cennych enzymów, które przyśpieszają trawienie, pomagają oczyścić jelita z resztek pokarmowych i złogów kałowych.

Grzybek wykazuje ciekawe właściwości związane z leczeniem układu krwionośnego. Pomaga obniżyć lub podwyższyć ciśnienie krwi w zależności od potrzeb danej osoby i jej konkretnego schorzenia.

Reguluje pracę metabolizmu. Pomaga w regulacji wagi i przyśpiesza spalanie w przypadku osób z nadwagą lub otyłych natomiast w przypadku osób z niedowagą pozwala przybrać na wadze. Dzieje się tak poprzez udział octu jabłkowego.

Dzięki sporej zawartości kwasu mlekowego, wspomaga budowę skóry oraz włosów. Wzmacnia ich strukturę i sprawia, że stają się wytrzymałe.

Kwas octowy wykazuje silne właściwości dezynfekujące, przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze. Tutaj właściwie dodatkowo zastosowano ocet jabłkowy, który posiada podobne właściwości.

Sam grzybek praktycznie nie psuje się dzięki dużej zawartości kwasu winowego. Posiada on potężne właściwości konserwujące. Natomiast sam produkt został dodatkowo pasteryzowany.

Oczywiście należy zadać sobie tutaj pytanie... czy ten napój jest na prawdę taki idealny? Czy kombucha posiada jakieś przeciwwskazania? Jeśli TAK to jakie?

Jest kilka kwestii spornych w tej sprawie, czy faktycznie te przeciwwskazania są słuszne, natomiast warto o nich wiedzieć dla bezpieczeństwa swojego i swoich dzieci.

Pierwszy z nich to możliwość obecności kwasu szczawiowego, który może przyczyniać się powstawania kamieni szczawianowych w nerkach. Chodzi tutaj głównie o kombuchę robioną w domu samemu.

Drugim jest fakt, że nie powinny go spożywać osoby cierpiące na anomalie żołądkowe w tym biegunka, gwałtowne przeczyszczenie ze względu na zawartość kofeiny, która może zaostrzać jej objawy.

Trzecim ostrzeżeniem dla Nas, którzy robią swoją kombuche w domu jest fakt, że produkcja nie przebiega w całkowicie sterylnych warunkach i może dojść do rozwoju niebezpiecznych grzybów, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. Należy tutaj wspomnieć również o osobach cierpiących na popularną w ostatnim czasie Candida Albacanis, a aplikacja dodatkowej ilości grzybów nie pomoże im a może zaostrzyć jej objawy. Nie ma tutaj niestety badań świadczących o silnym działaniu grzybobójczym kombuchy.

Przed ostatnim przeciwwskazaniem jest zawartość cukru, który jest niebezpieczny dla diabetyków. Oczywiście należy sobie powiedzieć, że cukier w wyniku fermentacji przekształca się w różne inne substancje chemiczne, natomiast nie w 100%.

Ostatnie przeciwwskazanie dotyczy się głównie małych dzieci, które nie powinny spożywać napojów zawierających alkohol. Jak to zwykle bywa w wyniku fermentacji cukru związek ten powstaje nawet w ilości 2%.


Jeśli chodzi o cechy funkcjonalne to sam produkt zapakowany został w wygodną, szklaną butelkę o pojemności 330 ml czyli standardowej wielkości dostępnej w sklepach. VIGO jest napojem butelkowanym i gotowym do spożycia w każdej i dowolnej chwili. Dobrze, że butelka wykonana została ze szkła a nie plastiku co chroni napój przed reakcją z tworzywem.

Jeśli chodzi o smak tego napoju to jest bardzo specyficzny. Na samym początku czuć ocet, następnie owoce a później herbatę. VIGO bardzo Nam smakowało, jest inne niż prawdziwa kombucha herbaciana robiona w domu lecz bardzo podobny. Sam napój może być również podawany schłodzony w formie drinku lub jako uzupełnienie napojów alkoholowych. Tego nie próbowaliśmy ale brzmi ciekawie ;)


VIGO prezentuje się bardzo ładnie. Wygląda tak samo jak pomarańczowa oranżada. Jest lekko gazowane dlatego sprawdzi się idealnie w upalne dni. Wszystko dzięki obecności dwutlenku węgla, ale nie jest go jakoś specjalnie dużo i bardzo szybko się ulatnia z napoju, dlatego warto pić go szybko :)

Podsumowując recenzję produktu firmy VIGO chcemy z czystym sumieniem polecić Wam go. Jeśli czytaliście uważnie i od początku to na pewno zauważyliście jak wiele zdrowotnych właściwości Nam oferuje. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że kombuchę można zrobić sobie w domu samemu ale VIGO nie kosztuje wiele a jego cena wynosi zaledwie nie całe 7 złotych. Produkt możecie zakupić prosto od producenta dokładnie tutaj http://vigokombucha.com/pl/ bądź w sklepach ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger