poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Manufaktura Czekolady - Chocolate Story - Prawdziwa czekolada gorzka 100% Ghana oraz czekolada gorzka 80% Ekwador z fińskim ksylitolem

Witajcie kochani! Dzisiejsza recenzja będzie różnić się od tych, które zwykle dla Was przygotowujemy, mianowicie otrzymaliśmy dwie prawdziwe, ciemne, gorzkie czekolady prosto od producenta ManufakturaCzekolady.pl, które chcielibyśmy dla Was opisać oraz ocenić w tym poście. Pierwsza z nich to prawdziwa czekolada z 80% zawartością kakao z fińskim ksylitolem oraz prawdziwa czekolada z Ghany z 100% zawartością kakao bez cukru. Na pewno wielu z Was kocha czekoladę, która bardzo często mylnie uznawana jest za niezdrową, jednak chcielibyśmy zdementować te nieprawdziwe pogłoski bo prawdziwa, gorzka czekolada to nie to samo co tanie, sklepowe czekolady z niską zawartością kakao a dużą zawartością cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Te czekolady są inne, one są takie dobre, że ślinka nam leci na samą myśl :) 


Czekolada z azteckiego czyli "XOCOLATI" oznacza "gorzka woda". Znana jest dawien dawna i bardzo często samo kakao stanowiło walutę przetargową cenniejszą od złota. Samo kakao przywiezione zostało do Europy przez hiszpańskich konkwistadorów w tym przez znanego chyba każdemu Krzysztofa Kolumba, jednakże nie przypadła ona do gustu królewskiej parze. Jeśli chodzi o czekoladę do złota to dawne ludy ameryki złota mieli pod dostatkiem ale cenili bardziej czekoladę, nie tylko za walory smakowe ale głównie za walory zdrowotne.

Jakie zdrowotne właściwości posiadać może czekolada, która często uznawana jest tylko za tuczący i całkowicie nie potrzebny smakołyk? Jest ich całkiem sporo, dlatego chcemy je teraz dla Was omówić, gdyż powodów jest co najmniej kilka:

1. Zapach i smak czekolady poprawia samopoczucie i dostarcza endorfin.
2. Czekolada jest potężnym przeciwutleniaczem, który chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do przedwczesnego starzenia się organizmów oraz powstawania nowotworów.
3. Czekolada pobudza dzięki zawartości kofeiny, podobnie jak kawa. Jednakże jej ilość nie jest na tyle duża i aby zbliżyć zawartość kofeiny do filiżanki kawy to musielibyśmy zjeść kilkanaście tabliczek.
4.Czekolada wzmacnia pracę układu sercowo-naczyniowego, dostarcza cennego magnezu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Dodatkowo magnez koi zmęczenie i reguluje pracę układu nerwowego.
5. Gorzka i prawdziwa czekolada wspomaga procesy metaboliczne oraz energetyczne organizmu oraz przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego gorzka czekolada nie tuczy ale odchudza. Wszystko dzięki zawartości epikatechiny. Należy pamiętać, że sama epikatechina odpowiada za gorzki smak czekolady, dlatego im więcej % kakao tym więcej epikatechiny w czekoladzie znajdziemy.
6. Czekolada dostarcza żelaza oraz witamin z grupy B, dlatego jest pomocna w leczeniu anemii oraz chorób związanych z układem krwionośnym.

Jednakże czy są również jakieś minusy? Znajdziemy ich również kilka, jednakże jest więcej plusów niż minusów:
1. Czekolada mocno uzależnia. Znajdziemy w niej fenyloetyloaminę, która jest organiczną substancją, pochodną amfetaminy. Dlatego już wiecie dlaczego tak wielu z Nas nie potrafi odmówić sobie czekolady.
2. Czekolada może być trująca dla wielu zwierząt w tym dla psów. Dzieje się tak ponieważ ich organizmy nie są przystosowane do rozkładania teobrominy. Dlatego nie częstujemy naszych pupilów kakaem.

Po takim konkretnym wstępie zachęcamy do zapoznania się z czekoladami, które chcemy dla Was omówić. Nie są to jednak zwyczajne, tanie czekolady dostępne w każdym sklepie a prawdziwe, ręcznie robione czekolady, ze zmielonej łuski kakaowej, która należy do superfood. Taka czekolada smakuje całkowicie inaczej, taka czekolada działa również całkowicie inaczej. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że nie każdy lubi czekoladę gorzką, jednak musi mięć świadomość, że to właśnie czekolada gorzka posiada cenne właściwości zdrowotne a ta mleczna jest pozbawiona wielu substancji aktywnych. Jak mi ktoś powie, żę nie lubi gorzkiej to jest głupolem i niech nie czyta dalej.

Manufaktura Czekolady korzysta tylko ze zmielonych ziaren kakaowca. Nie korzysta z gotowych koncentratów, co sprawia, że smak ich czekolad jest wspaniały i intensywny. Importuje ziarna z najlepszych rejonów świata, w tym przypadku jest to Ekwador i Ghana.

Czekolada 80% łuski kakaowej z Ekwadoru z fińskim ksylitolem.


Czekolada posiada tylko dwa składniki a mianowicie 80% ziarna kakaowego, pochodzącego prosto z Ekwadoru oraz cukier brzozowy importowany z Finlandii znany również jako ksylitol. 

Ksylitol jest dobrym cukrem. Działa nie tylko przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie jak deklaruje producent ale jednocześnie chroni przed próchnicą, co może być ważną informacją dla dzieci i ich zębów.  Dodatkowo ksylitol zalecany jest dla ludzi unikających standardowego cukru, zawiera dużo niższy indeks glikemiczny i nie przyczynia się do gwałtownych skoków insuliny.




Po rozpakowaniu tak pięknego opakowania, każda z czekolada została hermetycznie zamknięta w foliowym sreberku, tak aby ograniczyć dostęp powietrza i ochronić tabliczkę przed działaniem słońca.

Tabliczka posiada dość duże kostki. Jedna tabliczka to 5 rządków po 3 kostki w każdym czyli w sumie 15 kostek w jednej tabliczce. Dla mnie osobiście taka tabliczka wystarczyła by maksymalnie na dwa dni :)





Patrzcie jaka ona jest ładna. Jak woła do Nas, zjedz mnie. Szkoda, że nam się już skończyła. Kostki są bardzo mocno sprasowane. Łamie się ją dużo trudniej niż standardowe czekolady popularnych marek. Łuska kakaowa zmielona jest bardzo drobno i mocno sprasowana. 




Smak czekolady jest na początku obojętny, następnie gorzki i delikatnie dosłodzony ksylitolem, który daje na prawdę całkiem wystarczającą ilość słodyczy aby ją polubić. Nie jest to czekolada całkowicie gorzka i cierpka i ta przypadła nam na prawdę w sam raz do gustu. W sam sprawdzi się w formie deseru do kawki. Jednakże pamiętajcie aby nie przesadzać z ilością bo nie da się jej zjeść zbyt dużo na raz. Jest mocno sycąca.

Jeśli chodzi o cenę czekolady to taka tabliczka kosztuje dokładnie 16,90 złotych w sklepie producenta. Cena standardowo w przypadku dobrej jakości czekolad, cenowo przebija nawet Lindta, jednakże jakościowo również.


Czekolada 100% łuski kakaowej Ghana.


Czekolada posiada tylko dwa składniki a mianowicie 100% ziarna kakaowego, pochodzącego prosto z Ghany oraz nie zawiera żadnego cukru. Zawiera tylko czyste kakao o bardzo wytrawnym smaku z nutami palnego drewna i karmelu.

Jest czekoladą przeznaczona raczej do koneserów kochających gorzki  i cierpki smak ciemnych czekolad. Jednakże stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Im więcej kakao tym lepiej.


Po rozpakowaniu tak pięknego opakowania, każda z czekolada została hermetycznie zamknięta w foliowym sreberku, tak aby ograniczyć dostęp powietrza i ochronić tabliczkę przed działaniem słońca.

Tabliczka posiada dość duże kostki. Jedna tabliczka to 5 rządków po 3 kostki w każdym czyli w sumie 15 kostek w jednej tabliczce. Dla mnie osobiście taka tabliczka wystarczyła by maksymalnie na dwa dni :)


Patrzcie jaka ona ładna, powabna i lśniąca. Jak woła weź mnie, zjedz mnie... Szkoda, że nam się już skończyła. Kostki są bardzo mocno sprasowane. Łamie się ją dużo trudniej niż standardowe czekolady popularnych marek. Łuska kakaowa zmielona jest bardzo drobno i mocno sprasowana. 


Jeśli chodzi o smak tej czekolady to jest on na prawdę gorzki i dość cierpki w smaku. Jeśli ktoś faktycznie nie lubi gorzkiej czekolady to niech lepiej sięgnie po inną propozycję z oferty ManufakturaCzekolady.pl. Czekolada jest mocna w swoim smaku i wytrawna. Nie znajdziemy w niej ani grama cukru.

Natomiast cena czekolady wynosi dokładnie 17,90 złotych w sklepie producenta. Cena standardowo w przypadku dobrej jakości czekolad, cenowo przebija nawet Lindta, jednakże jakościowo również.


Podsumowując dzisiejsze recenzje na pewno sami stwierdzicie jaka czekolada jest wspaniała i dobra. My osobiście kochamy czekoladę w każdej postaci, jednakże tylko tą dobrej jakości. Czekolad w sklepach jest wiele i na pewno warto sięgać tylko po tą właściwą bez zbędnej ilości cukru. Czekoladę kochają również sportowcy, którzy muszą dbać o dobrą formę i odpowiednią dietę dlatego nie mówcie, że od prawdziwej, gorzkiej czekolady się tyje bo to nie prawda. Możecie jeść jej ile wlezie. Produkty marki ManufakturaCzekolady.pl są na pewno wspaniałą propozycją jeśli szukacie dobrych i zdrowych czekolad.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger