wtorek, 13 września 2016

Herbaya - Mąka kokosowa bio + praktyczny przepis na jej wykorzystanie

Dzisiaj nie będzie o kosmetykach jak to zwykle u nas bywa, a o mące kokosowej bio wytwarzanej ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego dostępnej w sklepie Herbaya  Oprócz omówienia mąki podam wam praktyczny przepis na danie z jej wykorzystaniem. Będzie dzisiaj smacznie.



Mąka kokosowa bio marki Fresano o wadze 300 g produkowana jest ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Można ją stosować na kilka sposobów: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosować ją można także jako zagęszczać do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. 



Kraj pochodzenia tej mąki to Sri Lanka. 

Wartość odżywcza w 100 g: 
Wartość energetyczna - 1313 kJ / 313 kcal
Tłuszcz - 16,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15,26 g
Węglowodany - 21,5 g
w tym cukry - 15,5 g
Białko - 19,4 g
Sól - 0 g

Cena takiej mąki wynosi: 6,99 zł za 300 g

Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergen

Mąka w smaku ma posmak kokosowy. Jest pyszna jako dodatek do deserów oraz jako posypka do lodów. Wypróbowałam ją także do naleśników i ten przepis podam Wam poniżej. Równie fajnie sprawdzi się do przygotowania napoju na mleku krowim, bądź kokosowym lub innym dowolnym który lubicie. 

Naleśniki z mąką kokosową 



Składniki (na około 3 porcje naleśników):
2 jajka
20 g mąki kokosowej
szczypta soli
olej kokosowy do smażenia
pół szklanki mleka
opcjonalnie borówka amerykańska do dekoracji


1. Wsypujemy mąkę do miski.


2. Dodajemy mleko


3. Jajka


5. Szczyptę soli i wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera. Na patelnię dajemy do smażenia olej kokosowy i smażymy naleśniki po parę minut z każdej strony.  Na koniec możemy udekorować naleśniki po górze borówką amerykańską, a w środku posmarować powidłami lub innymi ulubionymi dżemami.

Smacznego!


Mąkę kokosową bio

Kto się skusi na taką mąkę?







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger