sobota, 1 października 2016

Pure Alchemy - Kombucha herbaciana

Witajcie kochani! Dzisiaj chcemy przedstawić Wam produkty bardzo nietypowe, młodej i dopiero rozwijającej się marki Pure Alchemy, zajmującej się produkcją tajemniczych i mocno magicznych kosmetyków oraz produktów stosowanych w medycynie niekonwencjonalnej. Tym razem jednak nie będzie to żaden kosmetyk a kombucha herbaciana czyli ocet na bazie herbaty. Bardzo zdrowy specyfik znany i stosowany od wieków. Zobaczcie jak wypadł.


Czym właściwie jest kombucha i dlaczego warto się nią zainteresować?

Grzybek herbaciany produkowany jest z herbaty poddanej fermentacji. Podobnie jak to się robi w przypadku octu jabłkowego czy winnego. Herbatę fermentujemy i czekamy aż wyrośnie nam grzybek. Grzybek znany jest ze swoich leczniczych i prozdrowotnych właściwości oraz stosowany w tradycyjnej medycynie naturalnej.


Dlaczego warto stosować ocet herbaciany?

Najważniejszą właściwością jest detoksykacja organizmu po spożyciu grzybka. Pozwala na skuteczne neutralizowanie toksyn i pozbywanie się ich z organizmu. Organizm w prawdzie dzięki homeostazie, czyli umiejętności dostosowania swoich parametrów tak aby się ich pozbyć, nie zawsze posiada tyle siły aby zrobić to sam, dlatego warto mu pomóc. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu glukoronowego prawoskrętnego L+.

Jest również silnym przeciwutleniaczem, lub jak kto woli antyoksydantem który pomaga neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się komórek w organizmie i mogą być przyczyną powstawania nowotworów i zaburzają naturalną homeostazę organizmu.

Kombucha znana jest również z pobudzania ludzkiego układu immunologicznego. Skutecznie wzmacnia odporność dlatego Nasz organizm jest w stanie łatwiej radzić sobie z chorobami i patogenami, które go atakują. Swoje palce "macza" tutaj kwas foliowy, który chroni i wzmacnia pracę układu nerwowego.

Grzybek herbaciany jest również adaptogenem. Adaptogeny to leki pochodzenia ziołowego, które chronią przed szkodliwym działaniem stresu i pomagają łatwiej radzić sobie z depresją. Pomaga pobudzić i orzeźwić organizm nawet w stanach fizycznego czy psychicznego obciążenia i wyczerpania. Natomiast pozwala pobudzić do życia osoby przemęczone i apatyczne.

Kolejną ważną cechą jest wzmacnianie układu pokarmowego oraz trawienia. Dzięki zawartości cennych bakterii podobnie jak kefir czy zsiadłe mleko i dostarczenie ich do układu pokarmowego i jelit, zwiększamy produkcję cennych enzymów, które przyśpieszają trawienie, pomagają oczyścić jelita z resztek pokarmowych i złogów kałowych.

Grzybek wykazuje ciekawe właściwości związane z leczeniem układu krwionośnego. Pomaga obniżyć lub podwyższyć ciśnienie krwi w zależności od potrzeb danej osoby i jej konkretnego schorzenia.

Reguluje pracę metabolizmu. Pomaga w regulacji wagi i przyśpiesza spalanie w przypadku osób z nadwagą lub otyłych natomiast w przypadku osób z niedowagą pozwala przybrać na wadze. Dzieje się tak poprzez udział octu jabłkowego.

Dzięki sporej zawartości kwasu mlekowego, wspomaga budowę skóry oraz włosów. Wzmacnia ich strukturę i sprawia, że stają się wytrzymałe.

Kwas octowy wykazuje silne właściwości dezynfekujące, przeciwbakteryjne oraz grzybobójcze. Tutaj właściwie dodatkowo zastosowano ocet jabłkowy, który posiada podobne właściwości.

Sam grzybek praktycznie nie psuje się dzięki dużej zawartości kwasu winowego. Posiada on potężne właściwości konserwujące. Natomiast sam produkt został dodatkowo pasteryzowany.

Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania?

Jest kilka kwestii spornych w tej sprawie, czy faktycznie te przeciwwskazania są słuszne, natomiast warto o nich wiedzieć dla bezpieczeństwa swojego i swoich dzieci.

Pierwszy z nich to możliwość obecności kwasu szczawiowego, który może przyczyniać się powstawania kamieni szczawianowych w nerkach. Chodzi tutaj głównie o kombuchę robioną w domu samemu.

Drugim jest fakt, że nie powinny go spożywać osoby cierpiące na anomalie żołądkowe w tym biegunka, gwałtowne przeczyszczenie ze względu na zawartość kofeiny, która może zaostrzać jej objawy.

Trzecim ostrzeżeniem dla Nas, którzy robią swoją kombuche w domu jest fakt, że produkcja nie przebiega w całkowicie sterylnych warunkach i może dojść do rozwoju niebezpiecznych grzybów, które mogą przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. Należy tutaj wspomnieć również o osobach cierpiących na popularną w ostatnim czasie Candida Albacanis, a aplikacja dodatkowej ilości grzybów nie pomoże im a może zaostrzyć jej objawy. Nie ma tutaj niestety badań świadczących o silnym działaniu grzybobójczym kombuchy.

Przed ostatnim przeciwwskazaniem jest zawartość cukru, który jest niebezpieczny dla diabetyków. Oczywiście należy sobie powiedzieć, że cukier w wyniku fermentacji przekształca się w różne inne substancje chemiczne, natomiast nie w 100%.

Ostatnie przeciwwskazanie dotyczy się głównie małych dzieci, które nie powinny spożywać napojów zawierających alkohol. Jak to zwykle bywa w wyniku fermentacji cukru związek ten powstaje nawet w ilości 2%.


Grzybek herbaciany jest bardzo smaczny, można śmiało go sobie stosować i pić przynajmniej raz dziennie w ramach codziennej profilaktyki. Uwielbiamy spożywać różnego rodzaju octy, które sprawdzają się doskonale w codziennej profilaktyce człowieka. W tej grupie znajduje się również kombucha herbaciana. Produkt znajdziecie również w sklepie Pure Alchemy na allegro tutaj:


Serdecznie polecamy Wam octy produkowane w domowych warunkach. Warto robić je samemu z własnych produktów, wtedy mamy pewność, że sprawdzą się doskonale i będą dla nas bezpieczne i zdrowe. Po co płacić za coś co możemy wykonać samemu?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger