sobota, 15 października 2016

Your Natural Side - Olej Cacay nierafinowany

Ostatnio bardzo polubiłam polską markę kosmetyków naturalnych Your Natural Side. Mają ciekawe kosmetyki, nie jedne z nich przypadły mi już do gustu. Tym razem pod lupę wzięłam olej cacay nierafinowany




Olej ten pochodzi z Brazylii. Do kupienia jest w dwóch wersjach: 10 ml pipetka, 30 ml zakrętka. Otrzymałam do testów ten mniejszy z pipetką. 

Sprawdzi się idealnie..
- dla cery dojrzałej, z pierwszymi oznakami starzenia,
- dla cery odwodnionej, suchej, wymagającej regeneracji,
- dla cery problematycznej, z bliznami,
- idealny dla cery podrażnionej promieniami UV i radioterapią,
- dla łamliwych paznokci, włosów,
- do pielęgnacji delikatnych okolic oczu, szyi, dekoltu, ust.

Skład oleju przedstawiony jest na poniższym zdjęciu:


Jakie działanie posiada olej cacay?

-  spowalnia procesy starzenia - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci alfa-tokoferolu, której jest 50% więcej niż w oleju arganowym, zwiększa jędrność, elastyczność skóry,


- nawilża - zawiera witaminę E, a oprócz niej także kwasulinolowy. Kwas ten działa cuda!!! Zapobiega utracie wody i zwiększa przepuszczalność naskórka. 

- regeneruje i rozjaśnia - witamina A znana jest ze swoich właściwości nawilżających. Działa cuda w procesie gojenia się blizn potrądzikowych, pomaga niwelować przebarwienia, wyrównuje koloryt cery. Podobno zmniejsza widoczność piegów, ale tego nie potwierdzę, bo ich nie mam. Na włosach działa cuda dogłębnie je regeneruje i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Wzmacnia paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu. 

- przeciwzapalne - idealny do pielęgnacji wrażliwej cery trądzikowej, zarówno tej suchej jak i tłustej. 

- łagodzi - pomaga niwelować wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry wywołane promieniami słonecznymi i radioterapią.



Jak go stosować?

Możliwości jest wiele. Z pewnością każda z Was znajdzie swój ulubiony sposób na stosowanie tego oleju. Ja z reguły stosuję go jako zabezpieczenie końcówek, bezpośrednio na twarz oraz jako wzmocnienie działania ulubionego kosmetyku. 

jako zamiennik kremu (bezpośrednio na twarz, szyję i dekolt),
jako balsam do ciała (nałóż balsam na mokrą skórę bezpośrednio po kąpieli),
do masażu (zmieszaj olej ze swoim ulubionym olejem, np. ze słodkich migdałów, w celu uzyskania bardziej oleistej konsystencji, następnie rozgrzej w dłoniach i wykonaj masaż wybranych części ciała),
wzmocnienie działania kosmetyku (zmieszaj olej tamanu ze swoim ulubionym kremem lub balsamem),
jako maska na włosy ułatwiająca rozczesywanie (nałóż kilka kropli oleju na całe włosy i zostaw na 20 minut lub nawet całą noc),
jako zabezpieczenie końcówek włosów (wetrzyj kilka kropli oleju w mokre lub wilgotne  końcówki włosów ),
jako krem do rąk (kilka kropli oleju wetrzyj w dłonie, możesz ubrać bawełniane rękawiczki i zostawić na całą noc).



Jak powstaje taki olej?
Taki olej powstaje z tłoczenia na zimno nasion drzewa Cacay. Drzewo to może osiągnąć nawet 40 m. Niestety, drzew Cacay jest wciąż za mało, dlatego olej ten jest jednym z najdroższych i najbardziej pożądanych olei na świecie.

Olej zamknięty został w małej 10 ml ciemnej butelce, która została wykonana z solidnego szkła. Szkło jest ciemne, więc zabezpiecza kosmetyk przed dostaniem się czynników zewnętrznych do wnętrza produktu. Do oleju dołączona została także pipetka, która ułatwia aplikację kosmetyku. To mój ulubiony sposób aplikacji olejów.

Olej ma charakterystyczny zapach orzechów. Nigdy nie myślałam, że taki olej również korzystnie wpłynie na kondycję mojej skóry. Zawsze myślałam, że tylko olej tamanu ma moc sprawczą na mój trądzik, a tu proszę.

Olej cacay zaczęłam stosować od razu po zakończeniu stosowania oleju tamanu. Stosowałam go zarówno samodzielnie, jak i dodawałam do balsamów i kremów, aby wzmocnić ich działanie. Olej ten nie zapychał, nie powodował powstania nowych pryszczy. Ładnie wyrównywał koloryt skóry. Twarz także mniej się błyszczała. Na całą twarz wystarczą dosłownie 2 kropelki tego oleju. Jestem z niego bardzo zadowolona tym bardziej, ze nigdy nie stosowałam takiego oleju. Z powodzeniem mogą go stosować zarówno osoby z tłustą, wrażliwą lub suchą i dojrzałą cerą.

Cena takiego oleju waha się w granicach 26,99 zł za 10 ml produktu.


Olej Cacay>>Dostępny jest w sklepach partnerskich<<


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger