piątek, 3 lutego 2017

ESENT.PL - OLEJ MARCHWIOWY

Witajcie kochani. Dzisiaj zapraszamy Was na recenzje czegoś nowego. Tym razem będzie to kolejny produkt marki ESENT.PL, którym jest olej marchwiowy. Jednak czy na pewno olej? A może jednak macerat? Zobaczcie sami co Wam o nim powiemy.


Czy widzieliście kiedyś olej marchwiowy? Czy marchewka daje olej? W swoim życiu olejów i olejków mieliśmy okazję testować sporo ale nie spotkaliśmy się jeszcze z olejem z marchewki czy marchwi. Od razu na samym początku musimy sprostować pewne nieporozumienie jakim jest nazwanie produktu "olejem marchwiowym". Jest to totalne nieporozumienie i błąd merytoryczny. Produkt ten jest maceratem z korzenia marchwi a nie olejem tłoczonym z marchwi. Fajnie gdyby firma opisywała swoje produkty w sposób bardziej precyzyjny.

Jednak skupmy się teraz na faktycznym zastosowaniu maceratu z korzenia marchwi :)


Macerat pozyskiwany z korzenia marchwi jest dość mało znanym produktem kosmetycznym, o którym jednak każdy z Was powinien się dowiedzieć.

Jak deklaruje producent:

Olejek marchewkowy ( macerat ) dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu poprawia kolor skóry. Nadaje cerze ciemniejszej karnacji, pogłębia i utrwala opaleniznę

W naturalny sposób zwiększa wydzielanie pigmentu, nadając skórze ciepły, złocisty odcień. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz neutralizuje wolne rodniki.

Pełnię swych dobroczynnych właściwości, pokazuje przy skórze zmęczonej i wysuszonej kąpielą słoneczną, nadmiernym użytkowaniem solarium i sauny.

W oleju znajduje się wiele substancji aktywnych min : witaminy A, B,C, E, F minerały i kwasy tłuszczowe (palmitynowy, stearynowy, linolowy,
linolenowy).

Zgadzamy się z tym wszystkim, olej z marchwi wpływa pozytywnie na koloryt naszej skóry, dlatego często znajdziemy go w kosmetykach pogłębiających opaleniznę. Dodatkowo jest dobrym przeciwutleniaczem, chroniącym przed przedwczesnym starzeniem się skóry oraz działaniem wolnych rodników.


Dokładny skład INCI produktu znajdziemy na stronie producenta jak i na opakowaniu buteleczki. Skład produktu jest następujący:

Helianthus Annuus Seed Oil & Daucus Carota Sativa Root Extract

Tak na prawdę korzeń marchwi macerowany w oleju słonecznikowym. Produkt nie jest czystym olejem, nie ma czystego oleju z marchwi. Produkt jest maceratem i nie dajcie się nigdy nabrać, jeśli ktoś napisze "olejek lub olej marchewkowy"


Jak stosować olej z marchwi? 

Macerat marchwiowy przeznaczony jest do codziennego użytku na twarz, szyje dekolt. Należy kilka kropel oleju rozprowadzić na lekko wilgotnej skórze. Olej nadaje się do każdego rodzaju cery. Jest w 100% substancja naturalną.

Fajnie sprawdzi się jako zamiennik olejku do opalania, skutecznie ochroni naszą skórę przed działaniem niszczących promieni UV, przy długotrwałej ekspozycji na słońce. Koloryt naszej skóry również ładnie się przyciemni.


Zobaczcie jaki on jest ładny, taki pomarańczowy. Szkoda, że nie ma już tak ciepłej pogody abyśmy mogli wytestować go w praktyce podczas opalania.

Macerat zamknięty został w małej buteleczce wykonanej z ciemnego szkła, który chroni przed działaniem promieni słonecznych oraz utlenianiem się oleju. Butelka posiada pojemność 20 ml. Nie jest go dużo, jest go malutko.

Jeśli chodzi o zapach to w sumie nie pachnie jakoś specjalnie. Właściwie to troszkę śmierdzi, pachnie marchewką, jednak jeśli będziecie chcieli zrobić sobie domowy kosmetyk na koloryt skóry to na pewno po niego sięgniecie.



Buteleczka posiada bezpieczny aplikator, który pozwoli nam na oszczędne aplikowanie oleju bezpośrednio na skórę. Oczywiście możecie zdjąć nakładkę z szyjki butelki i wlewać bezpośrednio z gwinta :)

Jeśli chodzi o cenę tego produktu to wynosi ona zaledwie 6 złotych za opakowanie o pojemności 20 ml. Cena nie jest wysoka, jednak jakość ma również wiele do życzenia. W ofercie marki ESENT.PL znajdzie również maceraty marchwiowe o większej pojemności.



Nasza ostateczna opinia na temat tego produktu jest dobra, jednak warto zwracać uwagę na to czy produkt jest na prawdę czystym olejem czy może maceratem, jak w przypadku tego produktu. Jeśli jest maceratem, to warto nazwać go maceratem a nie olejem czy olejkiem. Jednak nie chcemy oceniać go negatywnie przez pryzmat tej merytorycznej pomyłki Olej marchwiowy sprawdzi się dobrze w ochronie skóry podczas opalania latem. Próbowaliście już?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger