czwartek, 28 grudnia 2017

Olejowe Smaki - Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy jest często używany w naszej kuchni. Do smażenia, pieczenia, sałatek, czy przyrządzania rożnego rodzaju potraw. Skusiłam się na olej rzepakowy od Olejowe smaki, bo wiem, że firma ta stawia na jakość, a nie na ilość. 



Olej rzepakowy to jeden z najbardziej znanych i cenionych olejów spożywczych. Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion rzepaku bezerukowego, który jest odmianą szlachetną. Dlaczego bezerukowy? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie należy zrozumieć czym jest kwas erukowy.

Kwas erukowy to inaczej cis-13-dekosenowy zawierający 22 atomy węgla i jedno wiązanie podwójne w pozycji omega 9, znajduje się głównie w roślinach. Wiele badań, które zostały przeprowadzone na tej substancji twierdzi, że może odkładać się w wielu organach i przyczyniać się do ich otłuszczenia, w tym również otłuszczenia mięśnia sercowego. Jednakże większość współczesnych odmian rzepaku nie zawiera kwasu erukowego, podobnie jak wspomniana wyżej odmiana rzepaku bezerukowego.

Olej rzepakowy zawiera wiele cennych związków niezbędnych do funkcjonowania i rozwoju organizmu. Jak się okazuje w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych dlatego sprawdza się idealnie jako uzupełnienie Naszej diety.

Jest olejem bardzo uniwersalnym. Stosowany jest głównie w codziennej kuchni jako dodatek do potraw, marynat, sałatek czy surówek. Dzięki 60% zawartości kwasu linolenowego nadaje się do jednorazowego i krótkotrwałego smażenia w przeciwieństwie do oleju lnianego lub innych drogich olejów na których smażyć nie wolno, gdyż powoduje to wytworzenie ogromnej ilości wolnych rodników, o których w swoich wykładach mówił Jerzy Zięba.


Jest olejem niezwykle odżywczym. Dostarcza Nam szeregu cennych witamin takich jak witamina A, E, K oraz D2, która następnie zostaje przekształcana w witaminę D3 oraz E. Witaminy pełną istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu dlatego musimy dostarczać je w odpowiednich ilościach. Jednakże zawiera najwięcej witaminy E, która w organizmie pełni rolę potężnego przeciwutleniacza pomagającego w neutralizacji wolnych rodników.

Odpowiednio dobrany stosunek nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ten pomaga w regulacji poziomu cholesterolu. Chroni również przed gromadzeniem się płytki miażdżycowej w wyniku której dochodzi do zapychania tętnic i żył i samej miażdżycy.

Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie oraz pracę układu sercowo-naczyniowego. Chroni przed wystąpieniem chorób serca oraz zawałów.

Odpowiada również za utrzymanie odpowiedniej kondycji stawów oraz złączeń kości. Zwalcza stany zapalne stawów. Wspomaga pracę metabolizmu. Reguluje procesy spalania tkanki tłuszczowej oraz utrzymanie odpowiedniej i prawidłowej wagi.

Należy pamiętać, że produkt firmy Olejowe Smaki, jest olejem nierafinowanym czyli nieprzetworzonym i zachowującym wszystkie swoje cenne substancje właściwości. Oleje rafinowane nie zawierają żadnych cennych właściwości zdrowotnych a wręcz szkodzą i dostarczają uszkodzonych kwasów tłuszczowych. Wybierajmy oleje nierafinowane!


Jeśli chodzi o konsystencje i kolor to olej rzepakowy posiada standardową, jasno złotą barwę. Smakuje bardzo delikatnie, lekko korzennie. Olej jest naturalnie mętny, nie został filtrowany dlatego na dnie butelki gromadzi się osad.

Produkt ten możemy kupić w czterech pojemnościach: 100 ml (8 zł), 250 ml (12,00 zł), 500 ml (16,00 zł), 1000 ml (28,00 zł).

Mój olej został zamknięty w butelce o pojemności 100 ml wykonanej z ciemnego szkła. 

Czy jeszcze masz wątpliwości, żeby nie używać tego oleju?

Olej rzepakowy tłoczony na zimno 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger