Od jakiegoś czasu Internet obiegł nowy produkt - cukier kokosowy. W dzisiejszym poście postaram się Wam odpowiedzieć na pytania, czy: Cukier kokosowy jest zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego białego cukru? Czy warto go kupić, a może to kolejna fascynacja? W tym celu znalazłam w Internecie bio cukier kokosowy od Foods by Ann.
Jak powstaje?
Cukier kokosowy powstaje z palmy kokosowej, a dokładniej z jej kwiatostanów. Sposób jego pozyskiwania można przyrównać do pozyskiwania soku z brzozy. Płynny sok, który odpłynie z kwiatostanu palmy kokosowej należy odparować, aby zamienił się w kryształki.
Opakowanie
Bio cukier koksowy od Foods by Ann zamknięty został w 250 gramowym, szczelnym opakowaniu. Opakowanie produktu jest czarne z białymi napisami. Na etykiecie widoczna jest łyżka z cukrem kokosowym. Z tyłu na opakowaniu widoczny jest skład, sposób przechowywania, wykorzystania oraz wartości odżywcze w 100 gramach produktu.
Coś więcej
Cukier kokosowy jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera on: cynk, żelazo, potas, czy witaminy z grupy B. Wszystko fajnie, ale popatrzmy teraz na jego kaloryczność:
Zdjęcie zaczerpnięte ze strony: Foods by Ann
W porównaniu z białym cukrem, który kupujemy w popularnej sieciówce, gdzie ma on w 100 gramach 400 kcal. Różnica jest minimalna. Na plus cukru kokosowego przemawia jego IG, który wynosi 35. To aż o połowę mniej od białego cukru, którego indeks glikemiczny wynosi 60. Cena cukru kokosowego do tanich nie należy. Za 100 gram produktu musimy zapłacić 12,49 zł, czyli 1 kg kilogram 49,96 zł.
Uwaga!!!
Cukrzycy nie mogą stosować tego cukru, ponieważ inulina obecna w cukrze spowalnia wchłanianie glukozy.
Wrażenia
W naszym domu już od jakiś 3 lat nie używamy cukru do słodzenia kawy, czy herbaty. Dodajemy go sporadycznie do dań i ciast dla naszych gości, więc dodatek cukru wyczuwamy od razu. Jakoś z ciekawości chciałam wypróbować cukier kokosowy i przekonać się o co tyle szumu.
Cukier kokosowy ma złocisto-brązowy kolor oraz karmelowy smak. Jest on drobno zmielony. Z wyglądu przypomina cukier trzcinowy. Ma on bardzo słodki smak, więc nie należy przesadzać z jego ilością. Dodany do potraw i dań ma on posmak kokosu.
Podsumowując, cukier kokosowy jest smaczny w smaku. Najlepiej nadaje się do wypieków. Ciastom nadaje wspaniały kokosowy smak. Jest bardzo słodki, więc nie przesadzajmy z nim. Cena tego cukru nie należy do najniższych.
Moim zdaniem jest lepszym zamiennikiem dla białego cukru, ale jak ze wszystkim również w tym przypadku nie należy przesadzać z jego ilością.
Bio cukier kokosowy
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.
Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl