niedziela, 8 kwietnia 2018

Korzystaj z natury - Pesto z czosnku niedźwiedziego

Dzisiejsza słoneczna pogoda służyła spacerom. Charakterystyczny zapach czosnku niedźwiedziego roznosił się wszędzie, a przecież mamy go w ogrodzie. Podążając za jego zapachem skorzystaliśmy z darów natury i nazbieraliśmy trochę czosnku niedźwiedziego bez niszczenia jego korzenia w naszym ogrodzie. Czosnek ucinaliśmy, nie odrywaliśmy z korzeniem tak, aby odrósł znowu. Od zeszłego roku mamy sadzonki, które pięknie się przyjęły. W głowie świtało wiele myśli co z niego zrobić. W końcu  wpadliśmy na pomysł, że podzielimy się z Wami przepisem na pesto z czosnku niedźwiedziego


O właściwościach czosnku niedźwiedziego pisaliśmy już kiedyś na blogu, więc żeby nie dublować podajemy Wam link do tego wpisu TU

Czosnek niedźwiedzi pojawia się wczesną wiosną i rośnie aż do maja. W połowie majowego miesiąca nie nadaje się już do jedzenia.

Jeśli chcecie więcej wiedzieć na temat czosnku niedźwiedziego, to ciekawie mówi na jego temat Klaudyna Hebda.



Nasze sadzonki posadziliśmy rok temu pod świerkami, w miejscu zacienionym takim, jak lubi. Zapytacie pewnie, ale pełno rośnie go w lesie, więc sobie nazbieram. Niestety, nie wolno. Już wyjaśniam, dlaczego tam nie wolno go zbierać.

Czosnek niedźwiedzi od 2004 roku objęty został częściową ochroną gatunkową, a od 2006 roku figuruje na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski. Oznacza to, że nie można go zrywać w warunkach naturalnych. Z tego względu do ogrodu nie należy pozyskiwać roślin z lasu, a zaopatrzyć się w sadzonki w sklepie ogrodniczym i samodzielnie podjąć się hodowli.

Ostrzeżenie!!!

Nie umawiaj się na randkę po jego spożyciu :D

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Potrzebne składniki:
  • świeży czosnek niedźwiedzi (tyle ile uznacie, że spożyjecie),
  • garść słonecznika łuskanego,
  • garść pestek z dyni
  • garść orzechów włoskich - my ich nie mieliśmy, więc ich nie dodaliśmy
  • olej z pestek dyni lub oliwa - 2 łyżeczki
  • szczypta soli
Potrzebne urządzenia:
  • blender
  1. Świeżo zerwany czosnek po zebraniu myjemy pod zimną wodą.

  • Opłukany czosnek wsadzamy do blendera.

  • Dodajemy garść słonecznika, garść pestek z dyni.

  • Dodajemy 2 łyżeczki oleju z pestek dyni.
  • Dodajemy szczyptę soli.
  • Wszystkie składniki razem blendujemy. Do uzyskania jednolitej papki. Tak oto wygląda nasze gotowe pesto. Jest smaczne, ale raczej nie polecamy się po nim całować :) Takie pesto dodajemy na kanapkę i od razu spożywamy.

Liście czosnku można dodawać także bezpośrednio do sałatek. 

Przeciwwskazania


  • Czosnku niedźwiedziego nie powinny spożywać osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy. 
  • Nie powinny go w nadmiarze spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią 
  • Czosnek rozrzedza krew, więc nie powinny go spożywać osoby osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe

Znacie ten cudowny aromat czosnku niedźwiedziego, a może nigdy go nie próbowaliście? Dajcie znać w komentarzach :)

Źródło:
https://klaudynahebda.pl/czosnek-niedzwiedzi/
http://rozanski.li/1791/czosnek-niedzwiedzi-allium-ursinum-l-brlauch-i-czosnaczek-pospolity-alliaria-officinalis-andrz-jako-pokarm-i-lek/


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger