Jest zdrowa i smaczna, dodatkowo odkwasza i oczyszcza nasz organizm, zawiera krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na nasze stawy. O zaletach kaszy jaglanej można rozpisywać się długo. Najważniejsze przez nas właściwości kaszy jaglanej przedstawiliśmy na poniższej infografice.
Znacie może jakieś sprawdzone przepisy na dania z kaszą jaglaną w roli głównej? My prezentujemy pod infografiką jeden sprawdzony przepis zaczerpnięty z książki J. Bator "Zamień chemię na jedzenie".
Zawartość substancji odżywczych w 100 gram produktu ugotowanego.
Kaloryczność:
Węglowodany i witaminy:
Minerały:
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:
Sałatka z kaszą jaglaną
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
opcjonalnie szczypta soli lub innych ulubionych przypraw
1 awokado (Pisaliśmy o nim TUTAJ)
1 duży pomidor
100 g groszku konserwowego ze słoika lub mrożonego
SOS: 50 ml oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól ( lub inne zioła), pieprz; do posypania: zioła prowansalskie, papryka słodka
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę wystudzić. Dodać pokrojone w kostkę awokado, pomidor oraz groszek. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie połączyć z sałatką. Posypać ziołami.
Smacznego :)
Źródło:
www.kalkulatorkalorii.net
"Zamień chemię na jedzenie" J. Bator
"Zamień chemię na jedzenie" J. Bator
Uwielbiam kaszę jaglaną! Występuje w mojej kuchni w wielu postaciach :) Ale takiej sałatki nie próbowałam, więc dziękuję - chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńWarto eksperymentować :) My w swojej kuchni często prowadzimy małe laboratorium :)
Usuń