wtorek, 1 maja 2018

Syrop z mniszka lekarskiego idealny na wzmocnienie układu odpornościowego

Mniszek lekarski, czyli inaczej mówiąc "mlecz" jest kwiatem pospolicie rosnącym na polskich łąkach. Kwitnie wczesną wiosną, gdzie wypuszcza żółte kwiaty. Czy wiedzieliście, że z tego zwykłego, pospolitego zielska można przyrządzić lek?


Mniszek lekarski ma wiele praktycznych zastosowań. Przygotowuje się z niego herbatę, napary, miód, a nawet wino. Można go ususzyć, aby przygotować napar lub dodać do herbaty na letnie wieczory. Jest wyjątkowy, ponieważ zawiera substancje zwaną helenin, która wzmacnia wzrok i widzenie w ciemności. Oprócz tego zawiera spore ilości witamin A i ryboflaminy B2. Pomaga leczyć brodawki, infekcje grzybicze, owrzodzenia przewodu moczowego, skóry i wysypki.

Ma silne właściwości przeczyszczające. Pomaga zwalczać problemy żołądkowe. Oczyszcza naszą krew oraz wzmacnia ją. Leczy również chorobę zwaną reumatyzmem. Jego korzeń może stanowić wspaniałą podstawę do poprawy apetytu oraz ułatwia trawienie.

Jeśli występuje u was któryś z wyżej wymienionych problemów to spróbujcie naparu z mniszka lekarskiego :)



Kto nie może go stosować?

- Osoby cierpiące na nadkwaśność żołądka, wrzody, problemy z jelitami czy drogami żółciowymi.
- Osoby cierpiące na cukrzycę.

Najprostszym produktem, który możemy w łatwy sposób przygotować z mniszka jest syrop. Jest niezastąpiony w leczeniu bólu gardła i przeziębienia, więc będzie idealny na zimowe choróbska. Bezpieczny jest dla dorosłych, jak i dzieci. 

Najlepiej zbierać mniszek lekarski w słoneczny dzień,  na własnej działce lub w miejscach dalekich od dróg i zanieczyszczeń. 

Syrop z mniszka lekarskiego

Co będzie potrzebne?
- 400 główek mlecza
- 1 kg cukru
- 1 cytryna 
- 1 litr wody

Zebrane główki mlecza rozłożyliśmy na blaszce na około 2 godziny, aby pozbyć się wszystkich nieprzyjaciół tj. mrówek, owadów.


Po około 2 godzinach główki mlecza przełożyliśmy do dużego garnka, zalaliśmy wrzącą wodą i lekko ugnietliśmy, aby główki zredukowały swoją objętość. 


Pod koniec gotowania dodaliśmy dobrze wyszorowaną, sparzoną i pokrojoną cytrynę pokrojoną na plastry.


Cytrynę ugniatamy, mieszamy przykrywamy pokrywką i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odcedzamy dobrze przez gazę mniszka i dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a wywar będzie miał konsystencję lekko lejącego się miodu. 

Gorący syrop od razu przelewamy przez lejek do umytych i suchych słoików. 


Gorące słoiki dobrze zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy je ręcznikiem i odstawiamy na 3 godziny. Słoiki odwracamy, gdy będą już zimne. 


Syrop przechowujemy w spiżarni lub piwnicy na choróbska nawet kilka miesięcy. 

Dawkowanie:

2-3 łyżeczek dziennie. 

Po otwarciu przechowywać w lodówce. 

W taki sposób mamy idealne, naturalne lekarstwo na przeziębienia i wzmocnienie organizmu. Lepiej taki syrop niż specyfiki z apteki. 

Źródło:
http://agnieszkamaciag.pl/syrop-z-mniszka-lekarskiego-i-lemoniada-dla-dzieci/
http://rozanski.li/385/taraxacum-mniszek-w-fitoterapii-w-swietle-wsplczesnych-badan-mniszek-a-nowotwory-i-wirusy-czyzby-sprzyjal/

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger