środa, 12 czerwca 2019

Puffins - Powrót do przyjemności chrupania

Puffinsy gościły na naszym blogu jakieś trzy lata temu. Po tak długiej przerwie postanowiliśmy powrócić do chrupiących  owoców i warzyw. Powróciliśmy do pewniaków, a także nowych produktów. 


Spośród dostępnych produktów otrzymaliśmy: 
- suszonego pomidora,
- suszoną śliwkę,
- suszonego buraka,
- suszone jabłko,
- suszoną czarną porzeczkę,
- suszonego ananasa,
- suszonego banana,
- suszoną miechunkę,
- suszone mango.

Oraz miłą niespodziankę w postaci przytulanki Puffinsa dla naszej najmłodszej latorośli. 

Produkty marki Puffins są produktami suszonym metodą próżniową, co pozwala zachować im cały smak, aromat oraz wartości odżywcze. 

Ich produkty są całkowicie wegańskie, nie znajdziecie w nich, żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo każdy owoc posiada odpowiednie certyfikaty.

Owoce i warzywa są całkowicie wolne od glutenu, cukru, dlatego mogą być spożywane przez alergików bez żadnych problemów. Nie są sztucznie dosładzane, ani konserwowane. 

Wszystkie produkty marki zapakowane zostały w ekologiczne papierowe opakowanie o pojemności 40 gram. 

Zacznijmy od suszonego pomidora. 


Pomidor to smaczne suszone warzywo, które smakuje nawet najmłodszemu. Nie trzeba się martwić o poplamienie ubrania. Dobrze smakuje, jako przekąska, dodatek do sałatki. 


Suszona wiśnia


W przypadku wiśni, owoce są bardzo malutkie i kwaśne. W paczce mieści się ich całkiem sporo i powinno wystarczyć ich na całkiem długo. Jednakże, owoc ten polecamy dla ludzi lubiących kwaśny smak czyli dla koneserów.


Dlaczego warto chrupać wiśnie?
1. Dostarczają dużej dawki jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
2. W 80% składają się z wody a kolejne 20% to witaminy i cenne mikroelementy.
3. Są bardzo nisko kaloryczne.
4. Zawierają potas, usuwający z organizmu nadmiar soli.
5. Zawierają sporo witamin w tym witaminy z grupy B, A oraz C.
6. Wykazują silne właściwości detoksykujące. Oczyszczają organizm.
7. Poprawiają stan oraz wygląd skóry.
8.Zawierają bioflawanoidy, które jako silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem się.
9. Regulują przemianę materii.


To chyba wystarczająco dużo powodów aby po nie sięgnąć :)

Owoce wiśni przypominają małe rodzynki. Nie posiadają pestek, gdyż owoce przed suszeniem zostały odpestkowane. Są chrupiące i aromatyczne.


Suszony burak


Burak jest warzywem idealnie nadającym się dla osób cierpiących na anemię lub inne choroby związane z układem krwionośnym. Jego wysoka zawartość żelaza wpływa korzystnie na produkcję krwi, a zawarte w nim barwniki przyśpieszają wchłanianie się tlenu aż czterokrotnie.

To idealny dodatek do zup, wielu innych potraw. Może poprawić smak wielu potraw. Burak nie traci cennych właściwości. Jest doskonałą alternatywą dla suszonych warzyw. 


Suszone jabłko


Są smaczne, słodkie i bogate w błonnik. Dostarczają witamin i sprawiają, że chrupie się je bardzo dobrze. Jabłka pasują do wszystkiego i są owocami bardzo neutralnymi. Ich smak i aromat był na prawdę smaczny.


Dlaczego warto chrupać jabłka?
1. Są ulubionym owocem Polaków.
2. Dostarczają dużych ilości błonnika pokarmowego.
3. Oczyszczają jelita ze złogów. Wzmacniają florę jelitową.
4. Zawierają pektyny, które wiążą metale ciężkie w organizmie.
5. Zawierają dobrze przyswajalne cukry.
6. Zapobiegają powstawaniu miażdżycy.
7. Chronią układ sercowo-naczyniowy. Chronią przed zawałem serca.
8. Dzięki zawartości cennych kwasów w tym kwasu jabłkowego, odkwaszają organizm.
9. Poprawiają trawienie.
10. Regulują rozwój infekcji.
11. Dobrze sycą i wspomagają odchudzanie.

To chyba wystarczająco dużo powodów aby po nie sięgnąć :)

W paczce znajdowało się sporo kawałków. Jabłka po wysuszeniu były delikatne i chrupiące. Ich smak przyjemny i słodki. Nadają się idealnie na lekki deser.


Suszona czarna porzeczka


To drobne, chrupiące kuleczki, które są nieco kwaśne i twardawe. Pysznie smakują i miny niekiedy wykrzywiają :)

Czarne porzeczki to bogactwo witamin. Działają przeciwzapalnie, moczopędnie i napotnie. Leczy się nimi schorzenia układu pokarmowego i oddechowego. 


Suszony ananas




Dlaczego lubimy ananasa? Jest owocem bardzo odżywczym i odświeżającym. Dostarcza cennych witamin i mikroelementów. Zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, hamujących procesy starzenia się skóry. Wspomaga odchudzanie.


Dlaczego warto chrupać ananasa?

1. Jest owocem mocno orzeźwiającym.
2. Mocno podkręca metabolizm.
3. Oczyszcza organizm i przyśpiesza procesy metaboliczne.
4. Dostarcza cennych witamin z grupy A, B, C oraz PP.
5. Dostarcza kwasu foliowego
6. Dostarcza cennego błonnika.
7. Wspomaga odchudzanie.
8. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe.
9. Wspomaga gojenie ran i zwalcza zmiany skórne.


Suszony banan


Każdy z was na pewno doskonale zna banana i zjada go bardzo często, ale czy wiecie dlaczego warto go jeść? Banany dostarczają sporo ilości potasu oraz błonnika. Są mocno odżywcze. Dodatkowo poprawiają nastrój i chronią układ sercowo-naczyniowy. 




Dlaczego warto chrupać banana?

1. Jest owocem bogatym w potas, który reguluje ciśnienie krwi.
2. Dzięki zawartości tryptofanu poprawiają nastrój i samopoczucie.
3. Zawierają skrobie oporną, która nie jest trawiona do glukozy i nie przyczynia się do tycia.
4. Zawiera pektyny, które chronią jelita oraz ułatwiają oczyszczanie jelit ze złogów.
5. Dostarcza magnezu, który koi nerwy.
6. Zawiera cynk, który wpływa na kondycje włosów i skóry.
7. Dostarcza selenu, który wzmacnia odporność organizmu.
8. Dostarcza błonnika pokarmowego.
9. Zawiera antyoksydanty chroniące przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
10. Dzięki obecności beta-karotenu poprawia wzrok.
11. Żelazo poprawie niedokrwistość.
12. Kwas foliowy poprawia pracę układu nerwowego.
13. Dostarcza manganu, który wzmacnia strukturę kości
14. Dostarcza witamin w tym witaminy C, która poprawia odporność i chroni przed procesami starzenia.
15. Banan jest owocem mocno energetycznym


Banana należy do owoców bardzo słodkich i przyjemnych. Idealny na deser.

Miechunka


Teraz chcielibyśmy skupić się na omawianym smaku i owocu. Co wiemy o miechunce? Owoc a właściwie roślina należąca do rodziny warzyw psiankowatych i swoim kształtem oraz wielkością przypomina pomidorka koktajlowego.


Dlaczego warto chrupać miechunkę jadalną peruwiańską?
1. Jest owocem znanym pod nazwą "Złota Jagoda" i doceniony wieki temu przez Inków.
2. Dostarcza ogromnej ilości witamin w tym witamin A,B oraz C.
3. Dostarcza wapnia oraz fosforu.
4. Wspomaga układ krwionośny i uszczelnia naczynia krwionośne.
5. Chroni przed przeziębieniami.
6. Poprawia wzrok.
7. Wzmacnia strukturę kości.
8. Pestki miechunki posiadają skuteczne i udokumentowane właściwości detoksykacyjne.
9. Poprawia trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego.
10. Likwiduje stany zapalne organizmu.
11. Jest moczopędna.
12. Chroni przed reumatyzmem.


Sama miechunka nie należy do owoców słodkich i przyjemnych. Jest smaczne i bardzo specyficzna, jednakże jest mega ogromnie kwaśna. Osoby nie przepadające za mocno kwaśnym smakiem powinny wybrać jednak coś słodkiego.


Osobiście mi nie przeszkadza kwaśny smak, mimo iż skręcało mnie podczas zajadania się tym owocem. Jednakże moim zdaniem warto gdyż jest bardzo oryginalny i nie typowy.

Suszone mango


Mango jest wspaniałym i słodkim tropikalnym owocem. My w Polsce nie znamy smaku prawdziwego mango, gdyż to sklepowe jest nim tylko z nazwy. Jeśli ktoś miał okazję próbować go za granicą to wie o czym mówię.


Dlaczego warto chrupać mango?

1. Należy do superpokarmów (Superfoods)
2. Stanowi bogate źródło błonnika, witamin i mikroelementów.
3. Zawiera ogromne ilości przeciwutleniaczy.
4. Chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.
5. Zwalcza stany zapalne w organizmie.
6. Wzmacnia i pobudza układ odpornościowy i nerwowy.
7. Poprawia wzrok.
8. Wzmacnia kondycję skóry.
9. Reguluje ciśnienie krwi.
10. Reguluje poziom cholesterolu.
11. Ułatwia przyswajanie żelaza w organizmie.
12. Jest bardzo odświeżające.


Jego kawałki były duże, podłużne, słodkie i chrupiące. Mango po wysuszeniu zachowało swój aromat i delikatny, egzotyczny smak. Nawet naszej dzidzi smakowało.

Powróciliśmy do starych smaków. Poznaliśmy nowe, jakimi były: burak, pomidor. To dobre i zdrowe przekąski na drugie śniadanie, gdy nie ma co słodkiego. Stanowią także świetną alternatywę do dań, sałatek. 

Wszystkie opisywane tutaj produkty znajdziecie na stronie producenta: TU

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger