niedziela, 11 sierpnia 2019

Niezbędnik każdego grzybiarza - Grzybownik + Mapa

Wydawnictwo Pascal ostatnio uzupełniło naszą domową biblioteczkę o cztery nowe pozycje książkowe. W dzisiejszym wpisie przedstawię Wam Grzybownik, który powinien posiadać każdy pasjonat zbierania grzybów. 



Książkę otrzymujemy w miękkiej oprawie. Zawiera ona 256 stron. Została ona napisana przez grzyboznawcę Justyna Kołek oraz klasyfikatora grzybów Ewę Furtak. 

Z tej książki dowiesz się:
- Co takiego fajnego jest w zbieraniu grzybów?
- Kiedy wyruszyć na grzybobranie i jak się przygotować, by było bezpiecznie i owocne?
- Jak się zabezpieczyć przed kleszczami?
- Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych?
- Dlaczego nie należy zbierać grzybów do foliowych reklamówek,
- Dlaczego nie należy niszczyć niejadalnych i trujących gatunków, 
- Jak przyrządzić pyszne potrawy z grzybów.


Grzybobranie to polska tradycja.  Nie ma w naszych rodzinach chociaż jednej osoby, w której nie znaleźli by się pasjonaci zbierania grzybów. Zbieranie grzybów daje satysfakcje. W niejednej rodzinie nawet bywają rywalizację, kto zbierze więcej. 


Książka jest bogato ilustrowana najpiękniejszymi zbiorami polskich grzybów.  Już nie jeden zapalony grzybiarz po obejrzeniu choćby samych zdjęć będzie miał ochotę pojechać na grzyby. 

Poradnik został podzielona na 9 głównych podrozdziałów takich, jak: 
- Dla kogo jest ten poradnik
- Zbieranie w praktyce
- Grzybiarz jest jak saper
- Fakty i mity
- Jak zbudowany jest grzyb
- Grzyby w kuchni
- Charakterystyka grzybów,
- Podziękowania 
- Klasyfikacja grzybów


Z rozdziału fakty i mity dowiemy się, m.in.: czy grzyb nadgryziony przez ślimaki jest zawsze jadalny, grzyby mają dziwne kolory i kształty, alkohol odtrutką na toksyny, wystarczy wylać wywar by grzyby stały się jadalne. Podrozdziały się interesujące i albo potwierdzają swoją tezę, albo ją obalają. 


Grzybiarz powinien znać budowę grzyba. Ten poradnik poprzez dokładny opis i ilustrację obrazuje jego budowę. Pogłębia wiedzę nie jednej osoby, ale nauczy budowy grzyba od podszewki. Z tego rozdziału dowiesz się, dlaczego trzon jest ważniejszy niż kapelusz, coś niecoś o blaszkach grzyba, a także o grzybach pod ochroną oraz o grzybobraniu za granicą. 

Grzyby w kuchni

W tym rozdziale znajdziecie praktyczne przepisy na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej. Znajdują się tutaj przepisy m.in. na takie dania, jak: Kania panierowana, Zupa po grzybobraniu, Gulasz z grzybów leśnych, Kapusta z grzybami i masłem i wiele innych pięknie ilustrowanych przepisów. . 




Charakterystyka grzybów 

To podrozdział ze zdjęciami i opisem grzyba, dzięki któremu łatwo będzie rozpoznać każdy grzyb. 


Na końcu poradnika znajdziemy mapę, która pomoże nam znaleźć najbardziej grzybodajne tereny w Polsce. 


Przyznam, że tak dobrego poradnika na temat grzybów już dawno nie było na rynku polskim. Widać tutaj ogrom pracy włożony w jego powstanie. Książka zawiera odpowiedzi na pytania, które nurtują początkowego grzybiarza na początku swojej drogi, ale także jest to dobre uzupełnienie wiedzy już posiadającej. 

Cena: 44,90 zł

Grzybownik + Mapa

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każdy pozostawiony komentarz!
Anonimie, bardzo Cię prosimy, podpisz się imieniem lub nickiem, będzie nam łatwiej Ci odpowiedzieć.

Miłego dnia życzy :-)
ZdrowoNaturalnie.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2016 ZdrowoNaturalnie.pl , Blogger