W każdej zdrowej diecie, powinny znaleźć się ryby. Zawierają one bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, znaczne ilości potasu, wapnia oraz pełnowartościowego białka.2756502603_53dc2d88d8_z-9174012Których szczególnie powinniśmy unikać?– pangi

– jest sprowadzana z Wietnamu, hodowana w bardzo zanieczyszczonych zbiornikach, dodatkowo „otrzymuje” hormony wzrostu i antybiotyki,

– tilapii – pochodzi z Chin, podobnie jak pangę, hoduje się ją w przepełnionych sztucznych zbiornikach. Poza antybiotykami i hormonami otrzymuje środki owadobójcze,

– tuńczyka błękitnopłetwego – skażony jest rtęcią,

– makreli królewskiej – może zawierać duże ilości skażonej rtęci,

– strzępieli chilijskiej – skażona rtęcią, na szczęście w Polsce jest rzadko spożywana

– łososia hodowanego – zawiera antybiotyki, pestycydy, polichlorowane dwufenyle

AUTOR: Zdowa Przemiana

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CART

X