Natura daje nam takie bogactwo produktów, że nie trzeba sięgać po chemicznie spreparowane produkty ze sklepowej półki. Okazuje się, że wystarczy aronia.

Aronia to owoc, który do naszego kraju przybył z Ameryki Północnej. Jest rośliną odporną na wysokie i niskie temperatury. Przypomina borówkę. Jest w stanie przystosować się do środowiska.

Jest bogata w antyoksydanty, czyli związki oczyszczające nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyśpieszającymi starzenie. Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na nasz układ trawienny, zapobiega powstawaniu chorób mózgu oraz demencji starczej.

7935007904_f2f783dcfb_k-4642921

Zaliczamy ją do środków pobudzających, ponieważ przywraca energię, świeżość umysłu, obniża poziom zmęczenia fizycznego i psychicznego. Ze względu na swój gorzki i cierpki smak aronia  nie jest popularnym owocem. Zamiast zajadać surową aronię  prosto z krzaka można również przygotować z niej syrop, nalewkę, wino lub po prostu ususzyć na zimę albo dodać do herbaty.

Więcej o aronii mówi prof. Wawer:

X