Kategorie
Polecane produkty

Cała prawda o słodzikach

Na pewno każdy z Nas słyszał o słodzikach lub innych cudotwórczych produktach dietetycznych. Nie jeden z Nas zrezygnował z białego cukru na rzecz słodzika. Czy ten wybór był słuszny?

Słodzik to chemicznie spreparowana substancja zawierająca takie związki  jak: – aspartam (E951) – acesulfam K (E421) – mannitol (E421) – sorbitol (E420) – cyklaminiany (E952) – maltitol (E965) – sacharyna (E954) Czy sądzicie, że substancje te są mniej szkodliwe i lepsze dla naszego zdrowia niż zwyczajny biały cukier z buraków cukrowych? Odpowiedź brzmi: NIE! Związki zawarte w słodzikach są tańsze w produkcji, w stosunku do białego cukru, oprócz tego nie dają naszemu organizmowi żadnych substancji energetycznych i są około 400 razy bardziej słodsze niż zwyczajny cukier. Sacharyna została wycofana z polskiego rynku z powodu działania rakotwórczego, natomiast nadal jest ona dostępna i sprzedawana na rynku europejskim. Substancje te stosuje się do produkcji wszelkich produktów dietetycznych z dopiskiem „light” czyli „lekkie”. Dodaje się je także  do produkcji słodyczy, cukierków, dżemów nisko słodzonych i innych wyrobów. Dietetycy biją na alarm, a naukowcy spierają się z wielkimi koncernami . W grę wchodzą tak duże pieniądze, że ludzkie zdrowie dla nikogo się już nie liczy.

Najgorszym ukrytym zabójcą z wyżej wymienionej grupy jest Aspartam, który jest neurotoksyną i w naszym organizmie przekształca się w metanol – trujący alkohol. Zaburza również syntezę białek w naszym organizmie oraz negatywnie wpływa na odbieranie bodźców przez nasz układ nerwowy.

Może również wywołać chroniczne bóle głowy, zmęczenie, częstoskurcz serca, szumy w uszach, nudności, bezsenność i przybieranie na wadzę. Pamiętajmy, aby przed każdym zakupionym towarem spożywczym sprawdzać jego etykietę i nie kupować byle czego. Wiele szkodliwych substancji ukrywa się pod innymi nazwami, które mogą wydać nam się przyjazne. r-1954348

A.K