Czekolada to chyba jeden z najbardziej znanych i cenionych rodzajów słodyczy. Jest dostępna w wielu smakach, rodzajach i z wieloma nadzieniami. Gorzka lub mleczna. Ale czy wartościowe dla nas są tylko jej walory smakowe?

Nie! Czekolada jest zdrowsza niż myślisz! Czekolada która zrobiona jest z prawdziwego kakao lub masy kakaowej jest bogata w magnez, zawiera stymulującą kofeinę, teobromine, tyramine oraz fenyloetyloamine które sprawiają ,że stajemy się podekscytowani i szczęśliwsi! Oprócz tego czekolada zawiera w sobie tryptofan który jest później przekształcany w naszym mózgu na serotonine która sprawia, że czujemy się zrelaksowani, oraz jeden ze związków zawartych w marihuanie. Czekolada jest również bardzo dobrym afrodyziakiem 🙂 Jeśli nie wierzycie proszę sprawdzić 🙂 Najbardziej wartościowa jest czekolada gorzka, im więcej procent kakaa zawiera tym jest bardziej wartościowa dla naszego organizmu. Ciemna i gorzka czekolada może być w bezpieczny sposób pochłaniana przez osoby walczące z otyłością ponieważ jej indeks glikemiczny jest bardzo niski w porównaniu do czekolady mlecznej lub innych słodyczy. Życzę wam smacznego 🙂 article_551_32667207786578358837058132765599-3049196

X