Dlaczego warto jeść orzechy?

D

Orzechy włoskie, laskowe, ziemne. Dar natury dostępny w zasięgu ręki każdego człowieka. Są smaczne, pasują do ciast i deserów, ale czy to tylko walory smakowe sprawiają, że tak bardzo warto jeść orzechy?

Oprócz zalet smakowych orzechy są bardzo zdrowe. Kilka gramów spożywanych dziennie orzechów pozwala na zapobieganie zawałom serca i udarom mózgu. Przez zawarty w sobie związek ubichinonu który stanowi przeciwutleniacz pozwalają na wyeliminowanie złego cholesterolu. Mają charakter przeciwzapalny i antyseptyczny.

Mimo ,że orzechy zawierają duże ilości tłuszczy bo aż 80% to są to tłuszcze nienasycone, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia.Są dobrym źródłem białka i błonnika co usprawnia trawienie. Zawierają wiele witamin w tym A, E , B ,B1, PP i duże ilości minerałów takich jak magnez, cynk. wapń, fosfor i żelazo.

Musimy jednak uważać na kaloryczność tych cennych darów natury. W 100 gramach orzechów znajduje się aż 500-600 kalorii, dlatego nie należy przesadzać z pochłanianą ilością. Orzechy są bardzo wytrzymałe i mogą być długo przechowywane w zamkniętych i szczelnych pojemnikach, lecz musimy pamiętać aby miejsce przechowywania nie było jasne gdyż tłuszcz zawarty w orzechach jełczeje.

A.K.

orzechy-wloskie-5826346

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta