Na pewno wszyscy z Was znacie je doskonale i stosujecie bardzo często ale czy zdajecie sobie sprawę do końca jakie właściwości zdrowotne Wam oferują? Dlaczego warto stosować probiotyki i co dają Nam bakterie kwasu mlekowego? O tym dzisiaj dietetyk Magdalena Wardas.jogurt-9925532

PROBIOTYKI

Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy żywych mikroorganizmów, które spożywane w odpowiednich dawkach wywołują pozytywne efekty dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jak stwierdzono w badaniach klinicznych mikroorganizmy probiotyczne wspomagają układ odpornościowy człowieka, mogą stymulować zarówno odporność komórkową jak i humoralną. Bakterie kwasu mlekowego zwiększają produkcję przeciwciał, które czynią ludzi mniej podatnymi na zakażenia wirusowe i bakteryjne! Ponadto probiotyki ułatwiają rozwój i odbudowę naturalnej mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Bakterie probiotyczne są pomocne w zapobieganiu lub łagodzeniu różnych zaburzeń trawienia. Zmieszają ryzyko wystąpienia biegunki poantybiotykowej i biegunki podróżnych, ułatwiają leczenie biegunki infekcyjnej i rotawirusowej oraz łagodzą ich objawy. Bakterie te chronią organizm przed niekorzystnym działaniem Helicobacter pylori, a tym samym chronią przed rozwojem choroby wrzodowej. Probiotyki wspomagają wytwarzanie w jelicie grubym niektórych witamin, a przede wszystkim witaminy K, B12 i folianów.

Do bakterii probiotycznych zaliczamy przede wszystkim bakterie z rodzaju: Lactococcus, Enterococcus, Leuconostoc, Lactobacillus.

Na rynku coraz więcej dostępnych jest produktów probiotycznych, takich jak mleko acidofilne, jogurty i kefiry probiotyczne oraz bezmleczne napoje probiotyczne.

Uwzględnijmy je w swojej codziennej diecie!

AUTOR: Zdowa Przemiana

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X