Jarząb pospolity inaczej jarzębina

J

Jarzębina to chyba najbardziej pospolity chwast który występuje praktycznie każdym parku. Jest trudny do wytępienia i nie każdy zdaje sobie sprawy, że taka pospolita jarzębina posiada jakieś sensowne właściwości zdrowotne. Dowiedzcie się sami jakie 🙂

jarz25c42585b2bpospolity2bczyli2bjarz25c42599bina-8734585

Napar z kwiatów

Dwie łyżki kwiatów i liści lub 3 łyżki owoców mielonych zalać dwoma szklankami wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić; napar owocowy osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml;

Nalewka jarzębinowa 

Pół szklanki suchych liści lub owoców zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3 razy dz. po 10 ml.

Intrakt jarzębinowy

Pół szklanki świeżych owoców lub liści i kwiatów zalać 400 ml gorącego alkoholu; wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać 3 razy dz. po 10 ml.

Sok z owoców.

Świeże owoce umyć, zmielić przez maszynkę do mięsa, włożyć do emaliowanego garnka i zalać wodą tyle tylko, żeby masę przykrywała; następnie wsypać cukier (na każdy 1 kg owoców -0,5 kg cukru); odstawić na 6-8 godz.; potem gotować masę owocową przez 15-20 minut; przecedzić; dosłodzić do smaku (jeżeli na 1 l wyciągu damy 1 kg cukru to uzyskamy syrop). Pasteryzować 20 minut w wodzie o temp. 80 °C. Doskonały jest wymieszany z innym sokiem, np. cytrynowym, jabłkowym, pomarańczowym.

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta