Karambola to owoc o ciekawym kształcie pięcioramiennej gwiazdy, stąd oprócz właściwości zdrowotnych sprawdza się w roli dekoracji.  Owoc ten jest bardzo popularny w krajach południowych, gdzie rośnie na ciągle zielonym drzewku. W Polsce natomiast  owoc ten pojawia się w sprzedaży od jesieni do wiosny, gdzie można go kupić w większych supermarketach. 

Jak spożywać?

Po dokładnym umyciu karambolę można zjeść w całości. W lodówce owoc ten można przechowywać  2- 3 tygodnie. 

Zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu: 

Niewielkie ilości  węglowodanów: (ok. 7 g/100 g, w tym 4 g cukrów) i białka roślinnego 

(ok. 1 g/100 g) oraz śladowe ilości tłuszczu (0,33 g/100 g).  Jest owocem niskokalorycznym 100 g dostarcza ok. 31 kcal. 


UWAGA!!!

O jego najważniejszych właściwościach znajdziecie informacje na poniższej infografice. Co ważne trzeba także pamiętać, że karambola zawiera znaczące ilości kwasu szczawiowego (

50-96 mg/kg owocu), który jest składnikiem zaburzającym wchłaniane i metabolizm pierwiastków takich jak magnez, wapń, żelazo itp., w związku z czym jego spożywanie nie jest zalecane w przypadku dzieci, kobiet w ciąży i karmiących, a także osób o większym zapotrzebowaniu na te składniki (m.in. sportowców, osób starszych, chorych na anemię, osteoporozę) i cierpiących na niewydolność nerek (kwas szczawiowy zwiększa prawdopodobieństwo powstania kamieni) i wątroby (przewodów żółciowych). Ostatnie badania potwierdziły również, że karambola podobnie jak grejpfrut może wchodzić w interakcje z wieloma substancjami czynnymi obecnymi w lekach (potęgując ich działanie lub toksyczność), dlatego osoby zażywające lekarstwa przed spożyciem owocu powinny koniecznie zasięgnąć porady lekarza”. [1] karambola-4159179

Źródło:

[1] http://www.przepisy-dla-dzieci.pl/Cooking/Article/9e1f1c98-2fe3-4c96-b4b9-47905ea2e310
http://vitalia.pl/artykul2661_Karambola-z-czym-to-sie-je.html

X