Kasza jaglana – właściwości i przepis na sałatkę

K

Jest zdrowa i smaczna, dodatkowo odkwasza i oczyszcza nasz organizm, zawiera krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na nasze stawy. O zaletach kaszy jaglanej można rozpisywać się długo. Najważniejsze przez nas właściwości kaszy jaglanej przedstawiliśmy na poniższej infografice. 

Znacie może jakieś sprawdzone przepisy na dania z kaszą jaglaną w roli głównej? My prezentujemy pod infografiką jeden sprawdzony przepis zaczerpnięty z książki J. Bator „Zamień chemię na jedzenie”. 

kasza2bjaglana-4509850
Zawartość substancji odżywczych w 100 gram produktu ugotowanego.

Kaloryczność:


s-1279436

Węglowodany i witaminy:


1-7060138
Minerały:


2-2166528
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:


3-1427698



Sałatka  z kaszą jaglaną

Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglanej

opcjonalnie szczypta soli lub innych ulubionych przypraw 

1 awokado (

Pisaliśmy o nim TUTAJ)

1 duży pomidor

100 g groszku konserwowego ze słoika lub mrożonego

SOS: 50 ml oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól ( lub inne zioła), pieprz; do posypania: zioła prowansalskie, papryka słodka

Wykonanie:

Ugotowaną kaszę wystudzić. Dodać pokrojone w kostkę awokado, pomidor oraz groszek. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie połączyć z sałatką. Posypać ziołami. 

Smacznego 🙂


Źródło:

www.kalkulatorkalorii.net

„Zamień chemię na jedzenie” J. Bator

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta