Kasztany jadalne – prosto i szybko

K

Witajcie. Dzisiaj w Biedronie pojawi艂y si臋 jadalne kasztany 馃檪 聽Nigdy wcze艣niej ich nie jedli艣my.聽

Kasztany wygl膮daj膮 niepozornie. Praktycznie tak, 聽jak te nasze polskie, tylko troch臋 mniejsze i mniej twarde. Pami臋tajmy, 偶e nasze krajowe kasztany nie nadaj膮 si臋 do jedzenia 馃檪 Jadalne kasztany smakuj臋 tak jak s艂odkie ziemniaki. Niby jest to orzech, ale taki na s艂odko. Mi臋ciutki w 艣rodku i pyszny 馃檪

聽Zabieramy si臋 do przygotowania.

Na pocz膮tku nasze kasztany k艂adziemy na p艂askiej stronie. Nakrajamy g贸rn膮 cz臋艣膰 sk贸rki tak jak na zdj臋ciu – robimy X 馃檪 20141121_103419-9964562 Nast臋pnie tak nakrojone kasztany wrzucamy do gotuj膮cej si臋 wody z sol膮. Tak z sol膮. Nabior膮 one fajnego aromatu i zmi臋kn膮. Gotujemy przez 10 minut nie d艂u偶ej. 20141121_103752-6790045 Nasza sk贸rka zmi臋knie, Kasztany lekko si臋 otworz膮. Woda podczas gotowania stanie si臋 coraz bardziej br膮zowa. Nast臋pnie przecedzamy wcze艣niej ugotowane kasztany poprzez metalowe sitko. Uwaga, bo b臋d膮 gor膮ce 馃檪 20141121_104655-7828258 Kolejnym etapem obr贸bki b臋dzie rozgrzanie piekarnika do jak najwi臋kszej temperatury, mo偶e by膰 spokojnie 250 stopni C i najlepiej z g贸rn膮 opcj膮 grillowania albo opiekania 馃檪 20141121_104747-2387459
20141121_104902-7930839 Kolejno pieczemy przez 5 do 10 minut tak aby sk贸rka lekko si臋 przygrillowa艂a, mo偶e by膰 lekko czarna ale znowu bez przesady 馃檪 Tak przygotowane kasztany obieramy ze sk贸rki po ostudzeniu i wcinamy 馃檪 20141121_105734-1247064

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl

About the author

Redakcja

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta