Korzyści płynące z jedzenia ryb

K

Ryby niektórzy traktują jako smaczny zamiennik mięsa. Według statystyk Polacy nadal nie jedzą zbyt wielu ryb – to źle.

Ryby zawierają wiele  składników odżywczych, np. kwasy tłuszczowe (wspomagają układ nerwowy). W tłuszczach ryb rozpuszcza się też wiele witamin A,D, E, dzięki czemu są one bardziej przyswajalne. Ryby są również źródłem selenu (poprawia funkcjonowanie tarczycy, łagodzi depresję, zmęczenie, wspomaga sprawność seksualną u mężczyzn). Jod znajdziemy także w rybach, reguluje on pracę tarczycy.

W tv pewnie widzieliście już pewnie  reklamę promującą jedzenie pstrąga. Jest to akcja społeczna pt. „Teraz pstrąg”, której celem jest zachęcenie Polaków do spożywania większej ilości ryb łososiowatych.

Powinniśmy jeść ryby 3 razy w tygodniu, a na prawdę warto!

ryba_wplywa_1-6535287

Zawartość substancji odżywczych w 100 gramach produktu!

Kaloryczność wybranych produktów:

– dorsz świeży – 69 kcal

– dorsz wędzony – 93 kcal

– dorsz podsmażany – 134 kcal

– łosoś z grilla – 274 kcal

– makrela z puszki – 154 kcal

– makrela w sosie pomidorowym – 148 kcal

– makrela wędzona – 201 kcal

– tuńczuk – 109 kcal

– tuńczyk w oleju – 194 kcal

– śledzie w oleju – 164 kcal

– szproty w pomidorach – 108 kcal

Zawartość substancji odżywczych ( dla dorsza świeżego )

s-7565905
Węglowodany:

weg-9960649
Witaminy:

wit-8755658
Minerały:

min-6610537
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:

tluszcze-6969344
Źródło obliczeń:
www.kalkulatorkalorii.net

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta