Jest to najstarsza roślina stosowana w medycynie, która wyglądem przypomina fasolę. Ceniona jest także w kuchni wegetariańskiej. 

Jak używać kozieradki?

Nasionka przed zastosowaniem należy lekko przyprażyć na suchej patelni, ponieważ są wtedy łatwiejsze do zmielenia. Są to nasionka bardzo aromatyczne, stąd nie należny przesadzać z ilością  tejże przyprawy. 

Przepis na herbatkę ayurwedyjską

1 łyżeczka nasion kozieradki

1 szklanka wody

½-1 ½ łyżeczki miodu (według uznania)

Zmieszać wodę i kozieradkę w małym naczyniu (może być półlitrowy słoik), pozostawić namoczoną na całą noc. Rano zagotować wodę i nasiona. Odcedzić nasiona i ew. dodać miodu.

Uwaga!!!

Kozieradki nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Co ważne kozieradka może zakłócać działanie leków przeciwzakrzepowych. 

Właściwości kozieradki:

kozieradka-7667784

Wartości odżywcze nasion kozieradki (w 100 g)

Wartość energetyczna – 323 kcal Białko ogółem – 23 g Tłuszcz – 6.41 g Węglowodany – 58.35 g Błonnik – 24.6 g

Witaminy

Witamina C – 3 mg Tiamina – 0.322 mg Ryboflawina – 0.366 mg Niacyna – 1.640 mg Witamina B6 – 0.600 mg Kwas foliowy – 57 µg Witamina A – 60 IU

Minerały

Wapń – 176 mg Żelazo – 33.53 mg Magnez – 191 mg Fosfor – 296 mg Potas – 770 mg Sód – 67 mg Cynk – 2.50 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Źródło:

* http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/kozieradka-zastosowanie-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-kozieradki_36422.html

* http://www.przyprawowy.pl/kozieradka.html

* http://dziecisawazne.pl/kozieradka/

X