Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina.

Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze.

Frukty, deser i łakotki lubią tylko wina słodkie,

A szampany wie i kiep można podczas, po i przed.

Niby wydaje się wszystko takie proste, ale ostatnim czasy te zasady uległy mocnym zmianą.

Wina białe, te bardziej wytrawne i kwaśniejsze podaje się jako aperitif przed posiłkiem.

Natomiast wina różowe do wszelkich przekąsek i drobnych potraw takich jak ryb, krewetek, owoców morza, delikatnego sera.

Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze w której podajemy wino gościom, powinna to być temperatura od 8 do 12 stopni C. Ponieważ w wyższej temperaturze wino traci swój magiczny aromat i czuć w nim głównie alkohol.

Wina białe, półwytrawne stosuje się do potraw rybnych, białego mięsa, makaronów, kurczaka, indyka, pasztetów i grzybów.

Wina czerwone, półsłodkie, doskonale pasują do wszelkich słodkich deserów i ciast.

Delikatne i lekkie wina czerwone o intensywnym i owocowym aromacie podaje się również jako aperitif w temperaturze od 12 do 14 stopni C. Podawane najczęściej do lekkich, czerwonych mięs, lekkich wędlin, serów, pizzy, ryb smażonych, bigosu,

Dojrzałe wina czerwone podawane w temperaturze od 15 do 18 stopni C.podawane do czerwonego mięsa i dziczyzny oraz ostrzejszych serów, Te wina same w sobie służą do delektowania się.

Wina słodkie białe podaje się do deserów i ciast oraz jako aperitif. Natomiast wina czerwone słodkie podaje się do ostrzejszych serów. Powinny być schłodzone do temperatury od 6 do 8 stopni C.

Wina musujące to jeden z najbardziej znanych i klasycznych aperitifów podawanych przed posiłkiem, powinny być schłodzone do temperatury 6 do 9 stopni C. Nie mogą być w żadnym przypadku zmrożone! Mogą być mieszane z likierami, mogą być dodatkiem do drinków. Pasują praktycznie do każdej potrawy.

118541822789988-9589139

X