Kategorie
Polecane produkty

Lecznicze właściwości kwiatów i owoców jarzębiny (jarzębina)

Jarzębina to drzewo ozdobne, które rośnie w parkach, lasach, ogrodach i wzdłuż ulic.

 Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby, ceniona jest za dużą ilość witaminy C, jest idealna na przeziębienie.  

Na co jeszcze jest dobra jarzębina zobaczcie na grafice. 

Kiedy zbierać kwiaty i owoce jarzębiny?

Kwiaty jarzębiny zbiera się na początku kwitnienia, z kolei owoce kiedy dojrzeją i uzyskają czerwony kolor. 

UWAGA!!!

Pamiętaj, aby nie jeść owoców jarzębiny na surowo, ponieważ zawierają dużą ilość sorbiny, która powoduje gorzki i cierpki smak owoców. Kwas parasorbinowy jest trujący! Co może skutkować wymiotami i biegunką.

Wywar z jarzębiny 

Przepis na wywar z jarzębiny: (pij 3 razy dziennie po pół szklanki)

Do 200 ml wody wsyp 2 łyżki suszonych owoców jarzębiny. Gotuj przez pół godziny. 

Wywar jest idealny dla wzmocnienia pracy serca. 

Napar przyrządzony z owoców jarzębiny jest idealny na przeziębienia. 

Przy przeziębieniach: łyżkę stołową owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy około 5 minut, następnie odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, odcedzamy i pijemy w 2-3 porcjach. 

jarzc499bina-9981932

Źródło: www.poradnikzdrowie.pl/

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl