Lekka wiosenna sałatka słodko-ostra

L

Witajcie serdecznie. Dzisiaj chcielibyśmy się podzielić Naszym przepisem na szybką sałatkę. Przepis nie jest bardzo skomplikowany i nie zabiera dużo czasu. Sałatka idealnie nadaje się do obiadu, grilla czy praktycznie każdego mięsa 🙂

1-8980601

Do przygotowania potrzebujemy:

Składniki sałatki:

– Różnego rodzaju sałaty ( pekińska, lodowa, włoska, roszpunka, rukola, czerwona, szpinak, bazylia ) – Pomidory duże lub koktajlowe ( kilka sztuk ) – 1 dużą paprykę czerwoną – 1 dużą paprykę żółtą – 1 cebulę czerwoną – 1 puszkę kukurydzy – 1 puszkę ananasa

Sos:

– Kilka ząbków czosnku polskiego – Jogurt naturalny typu greckiego – Majonez – Pieprz i sól  Zaczynamy od sałaty, dokładnie myjemy i kroimy na drobne części. Najlepsza sałata to ta z własnego ogrodu, natomiast jeśli ktoś nie posiada to można śmiało kupić gotową mieszankę sałat w paczkach w Lidlu lub innej sieciówce. Oczywiście własna jest najlepsza 🙂 Pomidorki po umyciu kroimy na ćwiartki tak aby były widoczne w sałatce. Paprykę myjemy, wykrajamy środek oraz kroimy na drobną kostkę lub większe paski. Cebulkę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, a potem drobno siekamy aby kawałki były jak najmniejsze i nie raziły w sałatce. Otwieramy puszkę z kukurydzą, odlewamy zalewę, kukurydze myjemy na sitku, aby pozbyć się konserwantów. Oczywiście zdajemy sobie sprawę, że kukurydza w puszkach to coraz częściej GMO, natomiast starajmy się szukać produktów Polskich ze znakiem jakości Q. Dodajemy do sałatki. Wodę z ananasa odlewamy do osobnego kubka, ponieważ zostanie wykorzystana później w sosie. Jeśli kupiliśmy ananasa w plastrach to drobno kroimy, natomiast jeśli dorwaliśmy już pokrojonego to mamy mniej roboty 🙂 Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Do większego garnka dodajemy jogurt oraz kilka łyżek majonezu. Następnie razem mieszamy aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy soku z ananasa i dalej mieszamy aby cały jogurt się rozrobił. Dodajemy szczyptę soli, najlepiej himalajskiej do smaku oraz pieprzu. Na samym końcu obieramy czosnek i wyciskamy do sosu. Ostrość zależy od swoich własnych upodobań. Gotowym sosem zalewamy składniki i mieszamy. Zostawiamy na jakiś czas aby wszystkie smaki „przegryzły się” 🙂 Gotujcie i dzielcie się z Nami swoimi wrażeniami 🙂 SMACZNEGO 🙂 2-1166124

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl

About the author

Redakcja

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta