Kategorie
Polecane produkty

Marchew zdrowa na oczy

Marchewka to chyba jeden z najbardziej znanych i pospolitych warzyw stosowanych w kuchni polskiej praktycznie do każdego posiłku. Przyjrzyjmy się dzisiaj jej wartością smakowym i zdrowotnym.

Marchew znana już była w starożytności, podobno pochodzi z Chin gdzie jedzoną ją w dużych ilościach, a jej nasiona rozwiał wiatr po całym świecie. Warzywo to jest bardzo zdrowe na skórę, wpływa pozytywnie na jej kolor, szorstkość i zdrowie. Wzmacnia nasz wzrok dzięki witaminie A. Jest warzywem bogatym w witaminy B1, B2, PP, KK i zawiera mnóstwo minerałów. Przemywa naczynia krwionośne, wzmacnia i oczyszcza wątrobę, jest zalecana do każdej diety mimo, że zawiera śladowe ilości cukru. Najbardziej wartościowym związkiem w marchewce jest właśnie karoten czyli witamina A, która wyostrza i poprawia wzrok. Jeśli wasze oczy nie widzą w ciemności bądź długo się do niej przyzwyczajają to może być oznaką niedoboru witaminy A w waszym organizmie. Marchewka zatrzymuje starzenie się skóry i zabija rakotwórczy benzypren zawarty w dymie tytoniowym. Stosujmy marchew do każdego posiłku, tym bardziej latem gdyż w 10 dag zawiera tylko 10 kalorii. Oprócz surówek można z niej zrobić pyszne soki lub łączyć z różnymi owocami co ubogaci nasz jadłospis 🙂 marchew-4-5962875