Nie taka zła cebula, jak ją malują

N

Cebula jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas obróbki nie traci właściwości zdrowotnych

.

Cebula zawiera wiele witamin m.in. A,B1,B2,B6,B7,C i PP.

 Jej regularne spożywanie sprzyja długowieczności, ponieważ jej składniki rozszerzają naczynia krwionośne i powodują wydzielanie soków trawiennych. 


Wskazana jest przy ciężko strawnych mięsach, zwłaszcza w połączeniu z pieprzem.
Jest wskazana przy przeziębieniach, przy chorobach reumatycznych, przy stwardnieniu tętnic i miażdżycy, hamuje krzepnięcie krwi.
 Ma również działanie przeciwzapalne, leczy skórę, upiększa paznokcie, utrzymuje w równowadze układ hormonalny, hamuje reakcje alergiczne. Może i jej smak odstrasza, a przy obieraniu jej leją eis łzy,ale jaki ma korzystny wpływ na człowieka! cebula-5164516

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta