Niezdrowe kostki rosołowe!

N

Nie jedna Pani domu używa kostek rosołowych, nie wiedząc o ich szkodliwym wpływie na nasze zdrowie. Kostki rosołowe to tykająca bomba chemiczna, której należy unikać. Alternatywą dla zwykłej kostki rosołowej jest zrobienie samemu w domu kostki rosołowej pozbawionej tych wszystkich chemicznych dodatków.  

Przykładowo przepis na przygotowanie domowej kostki rosołowej: DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA Do przygotowania użyjcie tych warzyw, które lubicie Można np. użyć więcej selera lub dodać suszonych grzybów – kierujcie się swoimi upodobaniami smakowymi! Składniki: ● 5 średnich marchewek ● 1 mały seler ● 2 pietruszki ● 2 pomidory (bez skórki i pestek) ● 1 duża cebula (może być wcześniej zeszklona) ● 200g soli ● 2 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy ● 1 ząbek czosnku ● ok. 30g wody lub białego wina ● pęczek natki pietruszki ● 1 łyżka suszonego lubczyku (opcjonalnie) ● 1 łyżka suszonego rozmarynu ● kilka ziaren lub łyżeczka zmielonego pieprzu ● kilka liści laurowych ● kilka ziaren ziela angielskiego ● 2-3 łyżki kurkumy Wykonanie: Wszystkie warzywa bardzo drobno pokrój w kostkę (można zmiksować lub zetrzeć na tarce), a przyprawy i zioła zmiel lub posiekaj. Tak przygotowane wszystkie składniki włóż do głębokiej patelni lub garnka z grubym denkiem. Zagotuj pod przykryciem, a następnie trzymaj na małym ogniu przez 1-2 godziny co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje. Jeśli przeszkadzają Ci grudki możesz jeszcze raz zmiksować Gotową pastę możesz przełożyć do wysterylizowanych słoiczków – są najwygodniejsze w użyciu. Raz otwarte trzymaj w lodówce Uwaga! – pasta w trakcie i tuż po przygotowaniu dość intensywnie pachnie. Wszystkie składniki muszą się „przegryźć”, ale na drugi dzień już można z niej skorzystać 1-2 łyżeczki takiej pasty odpowiadają jednej kostce. Domowa „kostka rosołowa” może być przechowywana nawet przez pół roku Jeśli nie przekonuje Cię warzywna wersja i preferujesz drobiową kostkę rosołową, to do wyżej wymienionych składników dodaj ok. 200g mięsa drobiowego (może być z podudzi), troszkę więcej wody lub wina, kilka ziaren kolendry oraz koniecznie zeszkloną cebulę i lubczyk

Życzymy smacznego! – 

(Przepis pochodzi ze strony https://www.facebook.com/CiekawostkiDietetyczneKtoreWartoZnac/photos/a.436143083150428.1073741826.436142329817170/690625854368815/?type=1&theater )

Macie jakieś swoje ulubione przepisy na domową kostkę rosołową? Czekamy na propozycję. 

Dlaczego kostki rosołowe są niezdrowe?

kostki2brosoc582owe-9188872

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta