Czosnek, mimo, że nieprzyjemnie pachnie, to jest naturalnym antybiotykiem, z którego nie powinniśmy rezygnować na co dzień  🙂

Czosnek znany jest od stuleci. Należy do najstarszych roślin jadalnych przez człowieka.Czosnek najprawdopodobniej udomowiono w Azji Środkowej. Obecnie najczęściej uprawiany jest czosnek pospolity. Do europy czosnek dotarł wraz z rzymskimi podbojami. To, ze czosnek dodaje energii i odwagi, wierzy się gdzieniegdzie do dziś. Do Polski czosnek najprawdopodobniej dotarł poprzez Bizancjum i Rosję, a także poprzez najazd Tatarów w XIII wieku. W Polsce czosnek musiał być dobrze znany już dużo wcześniej, bo w słynnym “zielniku Syreniusza” jest aż 100 różnych zaleceń leczniczych dotyczących czosnku.

W czosnku znajdziesz: witaminy, sole mineralne, enzymy, hormony roślinne, antybiotyki, fitosterole, pektyny, białko i błonnik.

Czosnek ma właściwości antybiotyczne. Jest pomocny w leczeniu takich schorzeń jak: choroby infekcyjne dróg moczowych oraz biegunki bakteryjne i amebowe u dzieci, zewnętrzne i wewnętrzne zakażenia pleśniakami i drożdżakami schorzenia błony śluzowej jamy ustnej, schorzenia płuc i dróg oddechowych oraz wiele innych. Prawdopodobnie czosnek ma też właściwości przeciwnowotworowe oraz silne działanie grzybobójcze.

Co leczy czosnek?

  1. Czyści arterie;
  2. Obniża ciśnienie;
  3. Pomaga pozbyć się kataru;
  4. Ułatwia trawienie;
  5. Działa przeciw robakom;
  6. Pomaga przy grzybicach;
  7. Wspomaga piękny głos;

Niestety po spożyciu czosnku nieprzyjemnie pachnie z ust, dlatego warto po jego spożyciu przegryźć coś antyzapachowego, np. kilka ziarenek palonej kawy albo garść natki pietruszki (chlorofil wchłania zapachy i je neutralizuje).

My pragniemy Wam polecić czosnek na odporność w kapsułkach firmy CaliVita: http://www.calivita.com.pl/site.php/products

2-9421400

Źródło posta:

Irena Gumowska “Uzdrawiający czosnek”.

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X