Papryka latem licznie występuje na naszych stołach. Może być czerwona, żółta lub zielona, mała, duża, ostra, słodka, kwaśna. Czy wiedzieliście, że może ochronić nas przed chorobą Parkinsona?

Choroba parkinsona

jest chorobą układu nerwowego. Jej objawy pojawiają się i narastają stopniowo w przeciągu kilkunastu lat życia. Objawia się spowolnieniem ruchowym, zaburzenie pisania, psychiki, zaburzenia równowagi, upośledzenie najprostszych czynności.

Dawne badania świadczyły o tym, że palenie tytoniu może ochronić nas przed zachorowaniem na parkinsona lecz najnowsze sugerują, że jest to nie prawda, a przed tą chorobą może ochronić nas tylko spożywanie warzyw z rodziny Solanaceae, czyli psiankowate, które zawierają alkaloidy, atropine, skopolanine itd.

Naukowcy z Universytetu Waszyngtońskiego udowodnili, że papryka posiada najwięcej tych związków z pośród roślin psiankowatych i zachorowanie na chorobę parkinsona jest przy niej najmniejsze. Szczególnie zalecana jest w okresie letnim, gdy jej ceny nie są zbyt wysokie, warzywa są świeże, można przyrządzić z nich sałatkę lub pokroić na kanapkę. Smacznego 😉 papryka_slodka-6667248

X