Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na tradycyjny węgierski sos Ajwar, który stanowi bogate źródło składników odżywczych i substancji antyrakowych zawartych w paprykach chili takich jak kapsaicyny. Dodatkowo doskonale smakuje jako dodatek do kanapek, grilla czy innych potraw 🙂

Do przygotowania potrawy potrzebne będą składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 20 – 30 dkg papryki chili
  • 1 szklanka oleju
  • 35 – 40 dkg cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 przeciery pomidorowe
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystko przebiega bardzo prosto i szybko. Obieramy papryki. Pozbywamy się pestek i białego miąższu. Wszystko gotujemy razem tak długo aż warzywa się rozpadną. Później mielimy. Na końcu pasteryzujemy od 10 do 15 minut. Smacznego 🙂


20140818_102532-5330296

X