O zaletach dyni pisaliśmy na blogu już nie raz. O tym poczytacie TUTAJ lub Tu.

Dzisiaj chcemy z Wami się podzielić przepisem na szybką i smaczną zupę dyniową. Sezon na dynię trwa, więc warto z niego skorzystać. 

Zupa z dyni

Składniki:

pół kilograma dyni

2 łyżki oleju

kawałek korzenia imbiru (ok.3 cm)

posiekany ząbek czosnku

3 szklanki wywaru warzywnego

1 marchewka

pieprz

curry

opcjonalnie sól

Przygotowanie:

Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Dynie obieramy i usuwamy pestki (warto je wysuszyć, żeby się nimi później delektować), a następnie kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z marchewką na rozgrzanym oleju. Obieramy korzeń imbiru i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do podsmażonej dyni dodajemy pokrojonego pomidora, imbir i czosnek. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem warzywnym i chwilę zagotowujemy.

                                                                                                                                     Smacznego

20140921_135330-9480432

Gotowa zupa z dyni

p1050655-3629758

Pestki dyni

Zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu:

Kaloryczność:

dynia-3511750dynia-8787422dynia-7996554

Źródło:

http://kalkulatorkalorii.net/

X