Rabarbar – rzewień

R

Rabarbar to bardzo popularna bylina ogrodowa, która znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Posiada ona również bardzo pożyteczne właściwości 🙂

Niektórzy dietetycy odradzają spożywanie rabarbaru ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego. Kwas ten odpowiedzialny jest za wypłukiwanie wapnia z kości i psucie zębów. Pamiętajcie, że wszystko spożywane w nadmiernych ilościach szkodzi i we wszystkim należy zachować umiar!
rabarbar-3154353
Zawartość kalorii w 100 gramach produktu: – rabarbar surowy – 21 kcal – rabarbar ugotowany z cukrem – 116 kcal – ciasto rabarbarowe kruche – 196 kcal – ciasto rabarbarowe drożdżowe – 264 kcal

Wartości odżywcze:

s-5620457
Węglowodany:


weg-7128235
Witaminy:


wit-6600345
Minerały:


min-7539899
Tłuszcze i kwasy tłuszczowe:


tluszcz-2766249
Źródło obliczeń:
www.kalkulatorkalorii.net
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl

About the author

Redakcja

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta