Niegdyś zapomniana teraz wraca do łask. Śliwa tarnina, a konkretnie jej owoce polecane są na biegunkę. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie przede wszystkim owoców tarniny. Zawierają one flawonoidy – przeciwutleniacze, które nadają im ciemnogranatową barwę, witaminę C (20 mg w 100 g), beta karoten, witaminy z grupy B, dużo wapnia, potasu i magnezu, a także fitosterol, pektyny, cukry, kwasy organiczne i garbniki. Z kolei kwiaty tarniny, które działają moczopędnie i rozwalniająco, zawierają m.in. flawonoidy, pektyny, garbniki, cukry, sole mineralne (głównie potas) oraz witaminę C[1].

My robimy z tarniny wino oraz nalewki. W internecie jest mnóstwo przepisów, każdy znajdzie odpowiedni dla siebie. 

c59bliwatarnina-5483964

[1] http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/tarnina-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-tarniny_37210.html

X