Sól jednak nie szkodzi

S

Od bardzo dawna uważamy, że sól jest nie zdrowa, bo zatrzymuje wodę w organizmie i podnosi ciśnienie. Naukowcy z Medycznego Kolegium Nadciśnienia i Kardiologi z Uniwersytetu Jagielońskiego odkryli, że jest jednak całkowicie na odwrót.

Okazuj się, że sól jest zdrowa i możemy solić nasze potrawy do woli według naszego własnego uznania o ile to komuś smakuje. Przez 8 lat badano osoby chore na nadciśnienie i nie stwierdzono negatywnego wpływu soli na organizm ludzki. Ciekawostką jest fakt, że wraz ze zmniejszaniem spożycia soli wzrastała śmiertelność na choroby takie jak udar czy zawał serca.

Czy wiemy jaka powinna być zalecana dawka soli dla naszego organizmu?

Otóż jest to około 5 gramów dziennie, czyli jedna małą łyżeczka do herbaty. Tyle całkowicie wystarczy aby nasze potrawy były smaczne, a nasze zdrowie było w bezpieczeństwie. Spożywanie soli przyczynia się do unormowania gospodarki kwasowo-zasadowej naszego organizmu oraz regulacji ilości wody. Musimy uważać, gdyż sól czai się wszędzie. Mimo, że nie chcielibyśmy dużo słodzić to sól dodawana jest praktycznie do każdej potrawy na sklepowych półkach. Najwięcej jest w pieczywie, mięsie, zupach, ziemniakach, kaszach. Najwięcej soli spożywają chłopcy i mężczyźni, którzy lubią słony smak. Lubimy słone przekąski, czipsy,frytki, krakersy i nie wyobrażamy sobie ich bez słonego smaku. z11282435qsol-spozywcza-1705578

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta