Szpinak to roślina występująca powszechnie w kuchni każdej narodowości. Jest lubiana i ceniona przez gusta wielu smakoszy lecz jednak nie wszyscy potrafią docenić wartości jakich nam przynosi.
Czy wiesz co dobrego w sobie zawiera szpinak i dlaczego warto to jeść?

Szpinak to roślina pochodząca ze środkowej Azji, posiada wiele odmian, które są jadalne i smaczne, natomiast w sklepach dostępny jest głównie szpinak warzywny i taki najczęściej spożywamy bo jest on uprawiany w Polsce. Ta roślina bogata jest w szereg witamin takich jak witamina C, zawiera mnóstwo wartościowych związków i minerałów takich jak żelazo, cynk, wapń, potas, sód czy magnez. Jest bogaty w przeciwutleniacze takie jak betakaroten czy luteina. Zawiera w sobie chlorofil, który jest zbliżony do ludzkiej hemoglobiny czyli wpływa pozytywnie na krew. Zawiera kluczowe antyoksydanty, które chronią i oczyszczają nasz organizm i spowalniają procesy starzenia się. Zalecany jest on dla osób cierpiących na anemie i osłabionych, jak również powinien być kluczowym składnikiem diety osób odchudzających się gdyż jest pokarmem bardzo nisko kalorycznym. W 100 g szpinak znajduje się zaledwie 20 kalorii. Natomiast aby w życiu nie było zbyt kolorowo nie wszyscy mogą takowy szpinak spożywać. Ze względu na spore ilości związków żelaza zawartych w szpinaku nie jest on zalecany dla osób w podeszłym wieku. Jakby tego było mało, zawiera również spore ilości kwasu szczawiowego czyli nie mogą spożywać go osoby chore na nerki, wątrobę, mające problemy z żołądkiem, chore na artretyzm czy reumatyzm. Jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem to zachęcamy do kulinarnego eksperymentowania. Można przyrządzić z niego smaczne zapiekanki. Wystarczy chleb posmarowany masłem, na chleb położyć rozmrożony lub świeży szpinak a na szpinak pokroić plastry żółtego sera, całość stopić w piekarniku

X