Warto jeść porzeczki!

W

Poniżej przedstawię bogactwo zawarte w owocach porzeczki:

  • Porzeczki są bogactwem pektyn, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
  • Mają dużą zawartość potasu, dzięki czemu zmniejszają ciśnienie krwi
  • Zapobiegają rozwojowi miażdżycy 
  • Zapobiegają biegunce, dzięki zawartości garbniki, która ma działanie ściągające i przeciwzapalne.
  • Usuwają z organizmu wolne rodniki obecne w dymie papierosowym, zmniejszając przy tym ryzyko wystąpienia raka
  • Powinny jeść je kobiety w ciąży, ponieważ wzbogacają składniki mineralne w: żelazo, mangan, miedź oraz kwas foliowy – niezbędny w czasie ciąży
  • Idealne są dla naszej skóry, dzięki zawartości kolagenu. Zapobiegają przy tym pękaniu naczyniek oraz wysuszaniu skóry
  • Mają dużą zawartość błonnika, który ułatwia trawienie, w szczególności tych tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Od dziś włącz do swojej diety porzeczki, zarówno te czerwone jak i czarne, bo na prawdę warto!!!

ostatniozaktualizowane-3719569

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta