Wyciągi wodne a miary domowe

W

Przy sporządzaniu wyciągów wodnych, należy uwzględnić rodzaj substancji czynnych zawartych w surowcu roślinnym i ich właściwości, a przede wszystkim stopień rozpuszczalności w wodzie, możliwości hydrolizy w czasie przygotowywania wyciągu ( jego ogrzewania ) oraz możliwości ulatniania się substancji czynnych z parą wodną.

Rodzaje wyciągów wodnych dla poszczególnych surowców oparte są na wcześniej wymienionych właściwościach substancji czynnych. Z tych względów każda z tych substancji charakteryzuje się różnym czasem ekstrahowania podczas przyrządzania wywarów ( czas wrzenia do 2 do 10 minut ) oraz czas wytrawiania podczas przygotowywania maceratu ( od 30 minut do 6 – 10 godzin ). Stosunek ilościowy surowca do wody również waha się dość znacznie. Zależny jest bowiem od rodzaju dawkowania wyciągu wodnego ( łyżką, kieliszkiem bądź szklanką). Miary domowe:

  1. Łyżka ziół  == od 7 – 8 g
  2. Łyżka wody == 15 g
  3. Łyżeczka wody == 5 g
  4. Łyżeczka ziół == 1,5 – 2 g
  5. Kieliszek miarowy wody == 30 g
  6. Szklanka wody == 200 – 250 ml

extraits_citrus3-9841609

http://www.beawkuchni.com/wp-content/extraits_citrus3.jpg

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta