Zdrowe frytki z batatów

Z

Tradycyjne frytki robione z ziemniaków, pieczone w głębokim tłuszczu nie należą do najzdrowszych posiłków. Stąd ostatnio próbujemy robić ich zdrowszą wersję z warzyw. Tak oto wczoraj zrobiliśmy frytki z batatów. 

O batatach i ich właściwościach pisaliśmy TUTAJ

Takie frytki stanowią idealny dodatek do ryb, ale też doskonale się sprawdzają jako samodzielna przekąska. 

Frytki z batatów

Potrzebne składniki do zrobienia frytków z batatów:

* bataty

* oliwa z oliwek

* tymianek

* pieprz czarny

* papier do pieczenia

Wykonanie:

Bataty myjemy, obieramy ze skóry (można też piec ze skórką. Tylko  bataty należy dobrze wyszorować) i kroimy w paski (tak, aby wyglądem przypominały frytki). W dużej misce nacieramy niewielką ilością oliwy z oliwek i przyprawami –  my posypaliśmy jedynie tymiankiem i pieprzem. Całość układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

Smacznego!

Bataty

p1060407-6752586p1060408-9891611

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta