Kategorie
Polecane produkty

Zdrowe owocowe lody sorbetowe

Dzisiejszy wpis będzie inny niż wszystkie pozostałe, ponieważ chcemy zaprezentować Wam bardzo prosty przepis na własne domowe i zdrowe lody owocowe na bazie sorbetu bez mleka. Tego typu lody mogą zostać wykonane szybko praktycznie przez każdego z dowolnego rodzaju owoców. My lubimy łączyć smaki i tworzyć nowe połączenia 🙂
Co Nas skłoniło do przygotowania tego przepisu? Fakt, że dzieci uwielbiają lody. Te, które można łatwo dostać w sklepach nie są zdrowe, gdyż opierają się na chemicznym proszku smakowym, często także orzechach, które mogą uczulać. Nie należy również zapominać o sztucznych barwnikach i aromatach smakowych, które zagościły w przemyśle lodziarskim. Dodatkowo, co ciekawe po tych lodach wcale nie boli gardło 🙂

Poza tym osoby nie spożywające mleka czy innej formy nabiału ze względu na nietolerancje mogą śmiało spożywać te lody do woli 🙂 

Składniki:

– Dowolne rodzaje owoców ( w naszym przypadku arbuz, truskawki ) – Cytryna bądź limonka ( dla wzmocnienia smaku ) – Miód naturalny lub cukier trzcinowy Zabieramy się do roboty. Oczywiście owoce dokładnie myjemy, obieramy szypułki, arbuza kroimy, wybieramy pestki i małe kawałki wrzucamy do blendera. kol1-9530445 Następnie tak przygotowane kawałki owoców blendujemy dokładnie na ciekłą pulpę. W Naszym przypadku po zblendowaniu będzie bardzo dużo wody ze względu na to, że dodaliśmy sporo arbuza. W przypadku lodów robionych na bazie samych bananów mieszanka będzie gęsta. Po zblendowaniu pierwszej partii dodajemy truskawki oraz miód naturalny, najlepiej w formie pół ciekłej i blendujemy dalej. Jeśli ktoś nie lubi słodkich lodów to może dodać tego miodu mniej, my dodaliśmy dużą łyżkę. miodek-4440092 Dlaczego miód? On nada naszym lodom słodyczy. Nie bądźmy leniwi… nie używajmy cukru białego lub sztucznych słodzików. Miód jest bardzo zdrowym składnikiem wykorzystywanym w apioterapii. Ale pamiętajmy, że miód musi być prawdziwy a nie sztuczny. Dodatkowo jeśli nasz miód się nam skrystalizował to możemy delikatnie go podgrzać lub odstawić na jakiś czas w ciepłe miejsce aby zmienił stan skupienia z stałego na płynny. kol2-6806942 Po dokładnym zblendowaniu należy rozlać do kubeczków, bądź pojemników.  Mogą być ceramiczne, szklane, ale najlepiej z grubego szkła, żeby nam nie popękały w zamrażalniku. Po rozlaniu lodów należy pojemniki zabezpieczyć folią, aby lody nie nasiąkły smakiem mięsa lub innych produktów przechowywanych w zamrażalce. kol3-3784725 Lody najlepiej mrozić przez co najmniej 6 godzin. My osobiście zostawiamy je na całą noc i jemy następnego dnia 🙂 Smacznego 🙂