Zdrowy ocet jabłkowy

Z

Ocet jabłkowy działa cuda. Sprawdźcie dlaczego. ocetjabc582kowy-7846057

Prosty przepis na ocet jabłkowy. Sami z niego skorzystaliśmy: 

(Przepis w całości zaczerpnięty ze strony: http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/11/JAK-ZROBIC-SMACZNY-DOMOWY-OCET-JABLKOWY.html) 

Składniki:

– 1 – 1½ kg jabłek najlepiej kwaśnych (w oryginalnym przepisie skórki z jabłek) – 1 – 1¼ litra wody – 4 – 5 łyżeczek miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego

Wykonanie:

Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (jak zauważyłam niektórzy ich nie usuwają), drobno kroimy i wrzucamy do słoja. Zalewamy przegotowaną, chłodną i osłodzoną wodą (autorka zaleca 1 łyżeczkę miodu naturalnego lub cukru najlepiej nieoczyszczonego na 250 ml wody). Ja użyłam miodu naturalnego. Przykrywamy gęstą ściereczką, ściśle obwiązujemy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić, fermentacja dobiegnie końca, przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy najlepiej w chłodne miejsce. Ocet jabłkowy nie psuje się, bo sam w sobie jest konserwantem.

About the author

Redakcja

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta