Karob – mączka chleba świętojańskiego

K

Karob w smaku podobny jest do kakao, co stanowi doskonały zamiennik czekolady (szczególnie dla tych osób, które nie potrafią się z nią rozstać). Co ważne może być on spokojnie stosowany przez alergików oraz osoby uczulone na czekoladę. Doceniają go także weganie. 

Na korzyść karobu przemawia także znikoma ilość cukru oraz brak kofeiny. Może być z powodzeniem stosowany także do wypieków. Używa się ją tak samo jak kakao. 

Karob możemy znaleźć także pod innymi nazwami, takimi jak: drzewo karobowe, chlebek świętojański, szarańczyn strąkowy, carob i ceratonia.

Jakie właściwości ma karob?

karob-9452507

Zawartość substancji odżywczych w 100 g produktu:

karob-3032361przechwytywanie-5729032przechwytywanie-8763120
przechwytywanie-1868331przechwytywanie-5388543

Źródło:

http://kobieta.wp.pl/kat,26297,title,Karob-zamiast-czekolady-idealny-dla-alergikow,wid,17749808,wiadomosc.html?ticaid=115585
http://dziecisawazne.pl/karob-melasa/
http://kalkulatorkalorii.net/kalkulator-kalorii/686-100-maka-chleba-swietojanskiego-karob#wynik

AUTOR: ZdrowoNaturalnie.pl

About the author

Redakcja

Dodaj komentarz

Najnowsze wpisy

Najnowsze komentarze

Archiwa

Kategorie

Meta